Buitenland

Yazidi-jongens zijn kindsoldaat bij IS

05-03-2015 12:57

In het kalifaat van Islamitische Staat (IS) worden jongetjes van het Yazidi-volk gehersenspoeld en ingezet als kindsoldaten. De soennitische jihadisten hebben de kinderen in augustus 2014 geroofd tijdens een offensief bij het Sinjar-gebergte.

Volgens France24 figureren diverse minderjarige jongens van de Yazidi’s, een Koerdisch-sjiitisch volk uit het noorden van Irak en Syrië, in IS-propagandamateriaal. “Ze zeiden dat ze ons tot strijders zouden opleiden”, zegt Habib. De 14-jarige knul kreeg wapentraining maar wist later samen met familieleden te ontsnappen uit de door IS beheerste gebieden.

De jongens worden geïndoctrineerd en opgeleid tot terrorist in het ‘Faruq Insitituut’, zo claimt de propagandavideo. Dit trainingskamp zou zich bevinden in de buurt van IS-bolwerk Raqqa. De terreurbende had eerder al aangekondigd de kinderen onder dwang te bekeren tot de soennitische islam om ze vervolgens als kindsoldaten in te zetten. Volgens een zegsman van de Yazidi’s bevinden zich ongeveer 1.500 van hun zonen in handen van de jihadisten.

Jonge vrouwen en meisjes werden slavinnen

Voor de gekidnapte jongens van de Yazidi’s was tot dusver relatief weinig aandacht. Media richtten zich vooral op het lot dat de ontvoerde meisjes en jonge vrouwen van dat volk – en andere minderheden – trof. Zij zijn massaal in ‘huwelijken’ met de jihadisten gedwongen of verkocht als slavinnen. Volwassenen werden op grote schaal vermoord.