Buitenland

#ophef: Nieuwe hype in Arabische landen: ISISje spelen

05-03-2015 15:17

Je kon er wellicht op wachten, maar een kleine nieuwe hype lijkt geboren: ISIS-video’s naspelen, met soms vergaande gevolgen. Zo liep een 10-jarige Jemenitische jongen brandwonden op toen andere jongens hem in een houten kooi opsloten, overgoten met benzine en in brand staken, dat meldt de Daily Mail.

Het voorval moest de moord op de Jordaanse piloot die eerder dit jaar levend werd verbrand voorstellen. De aanval op de jongen vond plaats nadat de andere jongens een video hadden gezien waarop men de onthoofding van 21 Koptische Christenen naspeelde. Gelukkig konden toegesnelde dorpsbewoners de jongen redden, hij hield er wel zware brandwonden aan over.

ISISje spelen

Een ander verhaal dat door de Daily Mail wordt aangehaald betreft een bruidegom die het wel leuk leek de bruiloft van een nep-jihadistisch tintje te voorzien, zonder medeweten van zijn bruid.

Het voorbeeld van de verbrande jongen is een gruwelijk voorbeeld van de manier waarop kinderen met de video’s om kunnen gaan, en dichter bij huis speelt men soms ook ISIS na. Zo nam een Belgische carnavalsvereniging de Islamitische Staat op de hak.

In Amerika ontstond er ophef over een nep-reclame voor ISIS door Saturday Night Live.

daesh-belgique