Raad van State maakt einde aan alcoholslot

04-03-2015 10:20

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) mag bestuurders die te veel gedronken hebben, geen alcoholslotprogramma meer opleggen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Niet rijden

Tot nog toe was het zo dat bestuurders die met tussen de 1,3 en 1,8 promille alcohol in hun bloed betrapt werden, verplicht deel moesten nemen aan het alcoholslotprogramma. Deden ze dat niet, dan mochten ze vijf jaar lang niet rijden. Voor jonge bestuurders lag de ondergrens op 1 promille.

Gevolgen

Volgens de Raad van State heeft het CBR door de te algemene wetgeving te weinig ruimte om een individuele afweging te maken van de individuele gevolgen voor de betrokken bestuurders. Daardoor leidt het programma in de praktijk tot “ongelijkheid en willekeur, omdat het voor de een veel ernstiger gevolgen heeft dan voor de ander”, meent de Raad van State.

Intrekken

Of de al uitgedeelde alcoholsloten worden ingetrokken is nog niet duidelijk. “We geven ze niet de opdracht alles terug te draaien, maar ze mogen het wel”. aldus een woordvoerder van de hoogste bestuursrechter. Het CBR zelf zegt desgevraagd dat zij alleen uitvoerder zijn, en dat minister Schultz van Infrastructuur de opdracht geeft. Die heeft nog niet gereageerd.

ANP/TPO