Opinie

Wéér een PostNL-medewerker die post dumpt, inclusief stempassen

03-03-2015 11:34

Tientallen inwoners van het Amsterdamse ghetto Nieuw-West dreigen verstoken te blijven van deelname aan het grondwettelijk gegarandeerde democratische proces doordat de fundamentele postinfrastructuur in Nederland nog altijd in handen is van het falende PostNL. De postbezorger (meestal een op de arbeidsmarkt verder kansloos persoon die asociaal weinig krijgt betaald, de pakketbezorger zelfs alleen per bezorgd poststuk) van de betreffende ghettowijk dumpte zijn postzak ergens bij een gracht, zo ontdekte een voorbijganger bij toeval. 

In die postzak zaten behalve brieven, aanmaningen, spam, bankzaken en andere belangrijke elementaire onderdelen van de communicatie-infrastructuur ook de stempassen voor de komende Provinciale Staten-verkiezingen.

Het is niet bepaald de eerste keer dat de postbezorging, essentieel voor het functioneren van de samenleving, in gevaar komt door luie PostNL-bezorgers met het ethische besef van een postelastiek. Veel vaker al was sprake van bezorgers die hun post dumpen en in Limburg werd zelfs een postbezorger opgepakt die de inhoud van haar postzakken in brand stak.

Het probleem met PostNL-postbezorgers speelt al vele jaren. PostNL wordt dan ook sinds mensenheugenis regelmatig overspoeld door een tsunami aan klachten.

De bazen van PostNL verdienen gelukkig wel elk jaar weer hun torenhoge bonussen.

Ondanks het feit dat in 2012 afgezien werd van de bonussen, mede door de tsunami aan klachten over het gigantische falen van de postbezorging, werd in 2013 weer als vanouds getoucheerd. Waarschijnlijk als dank voor het op de beurs laten onderuitgaan van PostNL.

In de Raad van Commissarissen van PostNL zitten verschillige oud-PvdA’ers en oud-vakbondsleiders als Jacques Wallage en Agnes Jongerius, die uiteraard enorm betrokken zijn bij de onderbetaalde bezorgers en de burgers die hun post niet ontvangen.

De kans dat PostNL op korte tijd de bezorging gaat verbeteren is net zo groot als de kans dat de NS op korte tijd soepeltjes treinen via Utrecht kan laten rijden.

Klagen bij PostNL kan overigens ook per brief. Mits u een openbare brievenbus of postkantoor kunt vinden want beide zijn in Nederland zo goed als uitgestorven weggesaneerd.