Binnenland

Kamp ziet Russisch gas als optie

03-03-2015 07:56

Minister Henk Kamp van Economische Zaken ziet import van gas uit Rusland als optie als de Nederlandse gaskraan verder wordt dichtgedraaid. “We denken na over een systeem waarbij we jaarlijks uitgaan van 20 miljard kuub geïmporteerd gas, aangevuld met gas uit het Groningenveld”, aldus de minister in een interview dat het AD dinsdag heeft gepubliceerd.

Kamp stelt dat er twee opties zijn: Gas via pijpleidingen invoeren uit Rusland of in vloeibare vorm per tanker uit andere landen. “Bedenk dat wij als Nederland nog steeds een grote gasvoorraad bezitten. We zijn niet zoals Duitsland voor 30 procent afhankelijk van Russisch gas. Maar in de energiemix kan Russisch gas uiteindelijk een optie zijn”, zegt de bewindsman.

De energiemix bestaat uit olie, gas, steenkool en duurzame bronnen als wind en zon.

Op de financiële kant van de zaak wil Kamp niet vooruitlopen. “De verdeling binnen onze energiemix verandert. We zullen meer gas moeten importeren. Eerder besloten we al oude kolencentrales te sluiten. Daar staat tegenover een voorziene groei van het aandeel duurzame energie”.

Excuses

Maandag bood Kamp zijn excuses aan voor het decennialang negeren van de veiligheid van mensen die in het gaswinningsgebied wonen. Dit zal hij vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer wederom doen.

“Het spijt me dat duizenden mensen geconfronteerd zijn en worden met de effecten van de aardbevingen in Groningen. Dat hun huizen beschadigd zijn met alle emotionele en financiële gevolgen van dien. Ik voel me ervoor verantwoordelijk dat alle partijen betrokken bij de aardgaswinning, zeker ook mijn eigen ministerie van Economische Zaken, jarenlang onvoldoende aandacht voor de veiligheid hebben gehad. Dat had niet gemogen en dat doen we nu anders.”

De VVD, de partij waartoe minister Kamp behoort, zat in de laatste twintig jaar in zeven van de acht kabinetten.