Binnenland

‘Btw-plan kost 55.000 banen’

03-03-2015 07:30

De afschaffing van het lage btw-tarief zal 55.000 banen in de vrijetijdssector gaan kosten. De ambitie van het kabinet om met een nieuw belastingstelsel juist 100.000 banen te scheppen komt hiermee in een heel ander daglicht te staan.

Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksinstituut Nyfer in opdracht van Gastvrij Nederland dat dinsdag openbaar wordt gemaakt, zo meldt De Telegraaf. Het gelijktrekken van het hoge (21 procent) en lage (6 procent) btw-tarief is één van de mogelijkheden die het kabinet momenteel onderzoekt bij een verkenning naar een nieuw belastingstelsel. Hierbij staat voorop dat de lasten op arbeid omlaag moeten.

Staatssecretaris Wiebes (Financiën) heeft aangegeven de boodschappenkar uit te zonderen van een btw-verhoging, maar de vrijetijdssector zou dus wel met een hoger tarief geconfronteerd kunnen worden. Restaurants, hotels, campings, musea en pretparken zullen allemaal gedwongen worden hun prijzen te verhogen. Hierdoor zal hun omzet dalen.

Nyfer concludeert verder dat verhoging van de btw de koopkracht van gepensioneerden en mensen met een laag inkomen zal uithollen.

Anp/TPO