UEFA dient aanklacht in tegen Feyenoord

02-03-2015 17:29

De Europese voetbalbond UEFA dient een aanklacht in tegen Feyenoord wegens racisme en wangedrag van Feyenoord-fans tijdens de verloren thuiswedstrijd tegen AS Roma. Die wedstrijd werd in de tweede helft tijdelijk gestaakt door de Franse scheidsrechter Clément Turpin.

Aanstekers

Het duel tussen Feyenoord en AS Roma in het kader van de Europa League ontspoorde in de tweede helft nadat Feyenoord-spits Mitchell te Vrede een rode kaart kreeg. De Italianen stonden op dat moment al op 0-1 en dat zorgde voor een dreigende sfeer in het stadion. Supporters gooiden met voorwerpen op het veld. De scheidsrechter liet diverse aanstekers van het veld halen, maar besloot al snel de wedstrijd tijdelijk te staken.

Bananen

Dan was er nog het ‘bananenincident’ met AS Roma-aanvaller Gervinho. De Ivoriaanse aanvaller dacht dat hij racistisch bejegend werd nadat er opblaasbananen over de tribune golfden. Ook belandden diverse opblaasbananen op het veld. Deze gaan echter al jaren door het stadion en zijn bedoeld als ludieke actie en hebben volgens Feyenoord-supporters geen link met racisme.

Uitschakeling

Feyenoord verloor de wedstrijd uiteindelijk met 1-2 en werd daardoor uitgeschakeld in de Europa League. Een week eerder ging het in Rome ook al mis met Feyenoord-fans. Zij richtten vernielingen aan en zorgden voor ongeregeldheden. De senaatsfracties van VVD, PvdA en D66 willen dat Nederland de schade vergoedt.

Lees ook: Rellen in Rome: Feyenoord-fan doet zijn verhaal.