Binnenland

Mogelijk omkoopschandaal bij NS tijdens aanschaf nieuwe treinen

24-02-2015 17:14

Uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws blijkt dat er bij de aankoop van nieuwe Sprinters door de NS mogelijk sprake is geweest van omkoping. Een consultant zou destijds tegen betalingen vertrouwelijke gegevens hebben doorgespeeld aan treinenfabrikant Bombardier.

De NS bevestigt aan RTL Nieuws dat onderzoek wordt gedaan naar Richard de L., die destijds consultant was. De man is op non-actief gesteld. De L. zou in 2012 vertrouwelijke documenten hebben doorgespeeld aan Bombardier, en ontving daarvoor tussen de 5000 en 10.000 euro.

Consultant ook betrokken bij Fyra

Bombardier trok zich later alsnog terug uit de aanbestedingsprocedure. Pikant detail: Richard de L. was destijds ook degene die toezicht hield op de bouw van de Fyra in Italië. Bombardier laat weten de zaak te onderzoeken. Richard de L. en zijn advocaat willen niet op de zaken ingaan.

PVV: Waarom zweeg de NS?

De PVV is verontrust over het bericht dat bij de aanschaf van nieuwe Sprinters sprake is geweest van mogelijke omkoping. PVV-woordvoeder Barry Madlener wil opheldering van staatssecretaris vervoer Wilma Mansveld(PvdA):

“Het is onvoorstelbaar dat de NS deze berichten voor zichzelf heeft willen houden, en er niet direct aangifte is gedaan.  Omkoping is een strafbaar feit en de vraag rijst of de aanbesteding nu wel eerlijk is verlopen.”