Buitenland

ISIS paradeert opnieuw met Koerdische strijders in kooien

22-02-2015 10:24

Op een nieuwe video die is gepubliceerd door een mediagroep van IS(IS) is te zien hoe gevangengenomen Koerdische Peshmerga strijders in kooien worden rond geparadeerd. De video doet daarmee denken aan een eerder verschenen video waarin een zeventiental Peshmerga op soortgelijke manier werd gekweld. Deze keer worden enkelen van hen ook geïnterviewd door een man met microfoon met ISIS logo in de video met de naam “Healing the Chest of Those who Believe”.

Het behoeft geen toelichting dat het hier schokkende beelden betreft:
[jwplayer mediaid=”380389″]

 
Hoewel, net als eerder, het gebruik van de kooien doet denken aan het huiveringwekkende lot van de levend verbrande Jordaanse straaljagerpiloot Muath al-Kasasbeh is het lot van de Koerden vooralsnog onduidelijk. De opnamen zouden wederom plaats hebben gevonden bij Hawija, in de provincie Kirkuk. De gevangen genomen Koerden zouden uit invloedrijke Koerdische stammen afkomstig zijn.
 

isis-kurds4 B-Z_y0oCcAAEOOB

Inkomsten

IS heeft in de Koerden volgens de Duitse Frankfurter Allgemeine Zeitung ook een nieuwe bron van inkomsten gevonden. De terreurgroep bewaart de lijken van omgekomen Koerdische strijders en vraagt 10.000 tot 20.000 dollar (ongeveer 9000 tot 17.500 euro) als de Koerdische milities ze terug willen hebben.

De terreurgroep lijkt daarmee een inventieve nieuwe manier te hebben gevonden om de dalende inkomsten uit olie- en kunstsmokkel te compenseren. Desondanks moet IS flink bezuinigen: strijders krijgen tegenwoordig soms nog maar een derde van hun oude salaris.

isis-kurds3 B-Z_x03CEAAZvfa

(TPO/ANP)