Buitenland

Nieuwe voedselfraude: Mozzarella met bleekmiddel

20-02-2015 16:08

Vis besproeid met fosfaat en waterstofperoxide, nep-mozzarella behandeld met een bleekmiddel, voedingssupplementen met een hoge concentratie kwik en zogenaamde wodka met anti-vries: in een gecoördineerde actie hebben Europol en Interpol in 47 landen fraude met voedsel opgespoord.

Topje van de IJsberg

Fraude met voedsel wordt steeds vaker gepleegd door georganiseerde internationale misdaad. “Nepvoedsel en voedsel van inferieure kwaliteit vormt een serieuze bedreiging voor de gezondheid”, aldus Michael Ellis, hoofd van de Interpol-eenheid die de actie coördineerde. “In sommige gevallen vallen er dodelijke slachtoffers”. Omdat geknoei met eten en drinken lang niet altijd tot gezondheidsklachten leidt, is het lastig voedselfraude op te sporen. Deskundigen vrezen daarom dat resultaten van acties als deze het topje van de ijsberg vormen.

Aan ‘Operatie Opson IV’, zoals de actie heette, deed ook Nederland mee. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit nam 108 vleesmonsters. Daarbij werden geen onrechtmatigheden gevonden.

Lees het uitgebreide verhaal over voedselfraude via Blendle.

 

Annemarie Geleijnse en Rineke van Houten schrijven als ‘De Laatste Paling’ voor TPO Magazine over de wereld achter ons eten.