Binnenland

Hbo Windesheim censureert Charlie Hebdo-affiche ‘uit respect voor moslimstudenten’

20-02-2015 00:45

Publicist Paul Scheffer heeft donderdagavond zijn deelname aan een debat over de ‘vrijheid van meningsuiting na de aanslagen in Parijs’ bij de opleiding journalistiek van Hogeschool Windesheim in Zwolle afgezegd uit onvrede met het Windesheim-censuurbeleid. De school had de affiches met daarop de aankondiging van het debat en een afbeelding van een Charlie Hebdo-cover met De Profeet laten verwijderen. Scheffer vond dit zo stuitend dat hij weigerde deel te nemen. 

“Een school voor journalistiek moet een voorbeeld zijn voor het vrije woord”, laat Scheffer weten aan de site MijnZ. “Juist een school voor journalistiek moet aankomende journalisten leren niet te wijken voor intimidatie”, aldus Scheffer.

Opleidingsdirecteur Bas Mesters, die vlak na de aanslagen in Parijs nog duidelijk maakte #jesuischarlie te zijn, zegt dat de affiches niet zijn verwijderd uit angst, zoals Scheffer in een mailtje gericht aan Mesters suggereerde. “Dat is gedaan uit respect voor moslimstudenten die wij ook hebben en die zich ook bij ons thuis moeten voelen. We hangen ook geen spotprent van Jezus of Boeddha op de gevel. Angst heeft bij deze keuze geen enkele rol gespeeld”, laat hij aan MijnZ weten.

Opvallend is echter wel dat het geplande debat over de vrijheid van meningsuiting ineens werd verplaatst van een openbare ruimte naar een besloten ruimte. Maar de beveiliging van Windesheim ontkent dat dit iets te maken had met veiligheid.