Binnenland

UvA eist ton dwangsom per dag van bezetters Bungehuis

18-02-2015 21:06

De bezetters van het Bungehuis moeten het bezette gebouw verlaten en bezemschoon achterlaten. Doen ze dat niet, dan moeten ze een dwangsom betalen van 100.000 euro per dag. Dat is de inzet van de Universiteit van Amsterdam (UvA) voor het kort geding dat donderdag dient. Dat blijkt uit de dagvaarding die aan de bezetters is gestuurd en in handen is van het ANP. Eventuele kosten van een gedwongen ontruiming zijn voor rekening van de bezetters. 

Het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA, wordt al sinds vrijdagochtend bezet door een groepering die zich De Nieuwe Universiteit (DNU) noemt en strijdt voor meer democratie en transparantie van bestuur binnen de universiteit.

Volgens de UvA kunnen door de bezetting medewerkers, studenten en onderzoekers van de UvA het Bungehuis niet op een veilige en verantwoorde manier gebruiken. Ook de brandveiligheid is in het geding doordat ,,alle (nood)uitgangen zijn gebarricadeerd”.

De UvA vreest ook voor tentamens die op werkkamers van docenten liggen. Enerzijds is het mogelijk dat gemaakte tentamens overgedaan moeten worden omdat niet uit te sluiten is dat ermee gefraudeerd is. Anderzijds zou het kunnen dat studenten tentamens hebben ingezien die op een later tijdstip nog gemaakt moeten worden.

Door de bezetting komt lopend onderzoek in het Babylab, waar onderzoek wordt gedaan met baby’s, ernstig in de knel. ,,Hier worden specifieke experimenten uitgevoerd die nergens anders kunnen plaatsvinden”, staat te lezen in de dagvaarding. Onderzoeksdata zijn niet meer bruikbaar omdat er gaten zijn gevallen in de planning. Dat kan gevolgen hebben voor ontvangen subsidies, vreest de UvA.

De bezetters willen pas het pand uit als ze de toezegging hebben dat hun eisen worden ingewilligd. ,,Chantage”, vindt de UvA.

De UvA had al aangifte gedaan van huisvredebreuk en de bezetters al aansprakelijk gesteld voor alle schade die wordt veroorzaakt door de bezetting.

De UvA is bang dat het pand wordt ,,uitgewoond” door de bezetters en dat het herstel in de papieren zal lopen.

Anp