Binnenland

Hoogbejaarden richten ‘comité van waakzaamheid tegen fascisme’ op

17-02-2015 10:01

Een  Comité van Waakzaamheid tegen Herlevend Fascisme wil de oppositie tegen extreem rechts in Nederland bundelen om de democratie te beschermen. Dit staat in een persbericht dat maandag naar diverse media werd gestuurd. Oprichters zijn de Amsterdamse politicoloog en emeritus hoogleraar Kees van der Pijl, oud-CPN’er Roel Walraven en Verzetsmuseumoprichter Max van den Berg. 

Volgens de oprichters, ‘een groep intellectuelen en activisten uit het hele land’, staan ‘de democratie en de rechten van mensen onder grote druk door de sterke groei van extreem rechts, de steeds grotere kloof tussen arm en rijk en het opportunisme in de politiek.’

Zelf beweren de oprichters in een ‘pertsbericht‘ dat het comité ‘afgelopen weekend’ is opgericht in Amsterdam, maar volgens de site van Anja Meulenbelt, één van de deelnemers, is dit comité al in november 2014 opgericht.

Waarom dan pas na vier maanden een ‘pertsbericht’ naar de media wordt gestuurd blijft onduidelijk.


Persbericht volgt hieronder:


Deelnemers zijn o.m. ex-politici zoals Jan Pronk en Hedy d’Ancona, schrijfster Anja Meulenbelt, programmamaakster Naima Azough, oud-ABVA-voorzitter Corrie van Brenk en ex-staatssecretaris Jacob Kohnstamm. De laatste is de kleinzoon van één van de leden van het soortgelijk comité van voor de oorlog. Spil van het comité – hij wil geen voorzitter genoemd worden – is de Amsterdamse politicoloog professor Kees van der Pijl.

De nieuwe groepering wil een beweging zijn, maar geen politieke partij. Voluit noem het zichzelf ‘Comité van Waakzaamheid tegen herlevend Fascisme’, maar voorzitter professor Kees van der Pijl beseft dat ‘fascisme’ voor veel mensen erg abstract is.

Maar hij is zeer verontrust door de groei van extreemrechtse bewegingen zoals Front National, Pegida en het Mouvement Identitaire plus de recente racistische en extremistische aanslagen.

Al deze zaken maken het volgens het comité hard nodig om de tegenkrachten te bundelen en te stroomlijnen. Positief vindt Van der Pijl wel de grote tegendemonstraties in Duitsland tegen Pegida en extreem rechts in Dresden vorige week.

Van der Pijl: ‘Minstens even zorgwekkend is dat de gestage afbouw van de democratie (door o.a. privatisering en deregulering) gepaard gaat met autoritaire tendenzen zoals versterking van de staat middels afluisteren en inperking van rechten van Nederlandse burgers met een buitenlandse achtergrond.’

Wat van der Pijl vooral belangrijk vindt bij de tegenkrachten is ‘het democratische antwoord op de afbraak dat vanuit Griekenland wordt gegeven door de Syriza-regering’

Er nemen nu ongeveer 40 mensen aan het comité, onder wie een viertal hoogleraren en mensen met niet-Nederlandse achtergronden.

Het comité wil door debatten, congressen en publicaties het herlevend fascisme en extreem rechts in Europa analyseren, bekendmaken en bestrijden.

Het comité is geïnspireerd door het gelijknamig voorbeeld uit de jaren dertig, dat in het leven werd geroepen door o.m. schrijvers E. du Perron en Menno ter Braak en de historicus Jan Romein.

De beginselverklaring van het nieuwe comité is verder o.m. ondertekend door schrijvers, wetenschappers, journalisten, studenten, theologen, vakbondsleden. De gehele namenlijst staat op de site.

Het comité is afgelopen weekend opgericht in Amsterdam. Initiatiefnemers zijn naast Kees van der Pijl, jarenlang professor aan de Universiteit van Sussex, de journalist en oprichter van het Verzetsmuseum Amsterdam Max van den Berg en de Amsterdamse oud-CPN-wethouder Roel Walraven.

Sommige leden van het comité zoals Van den Berg en Walraven zijn ouder dan 80, maar er zijn ook al enkele studenten lid.

Het comité heeft ook een jongerensecretariaat. De bedoeling is verder dat er in de loop van het jaar plaatselijke afdelingen komen, maar het comité wil eerst meer aanhang werven.

Uit het manifest:

‘De afgelopen decennia is er in Europa een gestage groei te zien geweest van extreem-rechtse en (neo-) fascistische partijen. Hun gezamenlijk kenmerk is het ontkennen van de gelijkwaardigheid van alle mensen en het discrimineren van bepaalde bevolkingsgroepen.
In 2014 waren zulke partijen in 18 Europese landen in het parlement vertegenwoordigd en in vier landen in de regering, maar intussen is de situatie nog verslechterd. De opmars van racistische, islamofobe, antisemitische en neofascistische stromingen heeft zich verder doorgezet. Ondertekenaars roepen op tot waakzaamheid. Doel is te komen tot een democratische machtsvorming tegen alle vormen van discriminatie en herlevend fascisme in Europa.’

/PERSBERICHT