Buitenland

Moslimjongeren in Kopenhagen brengen eerbetoon aan omgekomen terrorist

16-02-2015 18:21

Gemaskerde en ongemaskerde moslimjongeren hebben maandag in Kopenhagen bloemen verwijderd van de plek waar zondag de islamitische terrorist Omar el-Hussein door de politie werd doodgeschoten. Volgens de jongeren zijn bloemen bij een rouwmonument in strijd met de islamitische traditie. Wie eerder de bloemen op deze plek had gelegd is onbekend.

Ook hingen de jongeren een plakaat op met daarop de tekst: “In naam van Allah de Barmhartige Genadevolle. Moge Allah je genadig zijn. De plaats van je woning is het paradijs. Vaarwel mijn dierbare” en “rust in vrede”.

De jongeren zeggen ‘broeders’ te zijn van de doodgeschoten 22-jarige terrorist.

Op vragen van de Deense media wilden ze niet reageren maar volgens bronnen bij het Deense TV2 zeggen de jongeren zich ‘gediscrimineerd’ te voelen in de Deense maatschappij. Ook zijn ze van mening dat de media ‘met twee maten meet’ omdat er nauwelijks aandacht is als een moslim wordt doodgeschoten.

Nadat de jongeren de bloemen hadden verwijderd schreeuwden ze meerdere maken ‘Allah akbar’.

Update: duiding van islamitische (rouw)rituelen door onze islamexpert: “Hoewel er veel moslims zijn die bloemen leggen op graven, wordt dit gebruik verboden door orthodoxen en fundamentalisten omdat het een imitatie zou zijn van Christenen, hetgeen streng verboden is. Dit heeft ermee te maken dat het graf een tijdelijk onderkomen is dat bij de jongste dag open gesleten wordt om de beenderen weer tot leven te brengen. Soera 99 en 100 verwijzen naar dit laatste.”

Vertaling van de tweet: ‘Greetings from masked young Muslims to the alleged terrorist‘.

Op het plakaat staat in het Deens: ‘Moge Allah je genadig zijn, rust in vrede’.