Buitenland

Teruglezen – Aanslag in Kopenhagen tijdens debat over Mohammed-cartoons

14-02-2015 16:59

Met updates – In het Deense Kopenhagen is zaterdagmiddag een aanslag gepleegd tijdens een debat-bijeenkomst over ‘Kunst, godslastering en de vrijheid van meningsuiting’. Eén persoon werd gedood, drie agenten raakten gewond. Het cultureel centrum Krudttonden werd rond 15.30 uur van buiten beschoten, de aanslagplegers wisten niet binnen te dringen. De pui is doorzeefd met kogels. De Franse ambassadeur François Zimeray was aanwezig, evenals cartoonist Lars Vilks. Die laatste heeft spotprenten van de profeet Mohammed gemaakt en wordt daarom bedreigd. Ook FEMEN-voorvrouw Inna Shevchenko zat in de zaal. Ook werd gesproken over de fatwa tegen Salman Rushdie, vandaag 26 jaar geleden. De twee daders zijn voortvluchtig volgens Deense media, de vluchtauto is inmiddels verlaten gevonden. 

Cultureel centrum

Krudttonden is een cultureel centrum in Kopenhagen. Het heeft een klein theater, een muziekpodium, een restaurant en verschillende cafe’s. Het centrum laat zich vergelijken met de Amsterdamse Melkweg en De Balie. In de cafe’s worden zowel debatten, cabaret en story-telling avonden georganiseerd. Op de podia varieert de muziek van licht klassiek, via rock tot wereldmuziek. En het theater is er een als zovelen: met kluchten en Shakespeare

Update 21.28 – Er zijn geen ontwikkelingen, maar toch nog een update: er is audio vrijgegeven van de aanslag.
https://www.youtube.com/watch?v=6Sgf0G0llH0

Update 20.31 – De Deense politie meldt dat er reden is om aan te nemen dat het maar om een dader gaat. Wij sluiten dit live-blog, omdat het nieuws inmiddels zeer mondjesmaat binnenkomt. Mochten er ontwikkelingen zijn dan komen wij weer in de lucht.

Update 20.11 – De politie van Kopenhagen gaf zojuist deze foto van de eerder genoemde verdachte uit.
B907sgdIYAArFCf

Update 20.04 – Zweedse kranten melden dat de Öresund-brug extra bewaakt wordt voor een mogelijke vluchtpoging van de daders naar Zweden. Niet elke auto wordt echter gecontroleerd. Van de daders ontbreekt voor zover bekend elk spoor.

Update 19.33 – De Deense politie kwam even voor half acht met een signalement van de een van de daders. Het gaat om een man tussen de 25 en de 30 jaar van ongeveer 1.85 lang. Hij is atletisch gebouwd en heeft een Arabisch uiterlijk. Lichter dan normaal en met zwart sluik haar. Een gekleurde sjaal bedekte zijn gezicht. In zijn handen droeg hij een automatisch wapen van ongeveer een meter lang.

Update 19.05 – Tijdens een belegde persconferentie zei de Deense politie nog niet te weten of het hier om een terroristische aanslag gaat. Ze behandelen de situatie echter wel als was het een dergelijke aanval. Men bevestigde eveneens dat de vluchtauto van de daders was gevonden, en dat de daders op de vlucht zijn. Men rapporteert twee mannen in donkere kleding. Een verder signalement blijft uit, en men vraagt getuigen om zich te melden. In de verder summiere persconferentie meldde men nog dat de agenten slechts lichtgewond zijn. Tot slot gaf men de verzamelde pers mee dat de aanslag zeer waarschijnlijk gepland was. Of dat in een serie is weet men niet.

Update 18.40 – Franse ambassadeur: aanvallers hadden dezelfde intentie als bij Charlie Hebdo.

Update 18.05 – VNL van Louis Bontes en Joram van Klaveren wint de Kamervragen-race. Kamervragen VNL Update 17.30 – Eén burger dodelijk getroffen, twee agenten gewond.

Update 17.28 –De aanslagplegers zijn gevlucht in een donkere Volkswagen Polo.

Update 17.19 – De Deense krant Ektsra Bladet meldt dat de politie de schietpartij beschouwt als een terroristische aanslag.

Update 17.12 – Vilks staat op dezelfde dodenlijst waar ook Charlie Hebdo-hoofdredacteur Stéphane Charbonnier op stond. Samen met Geert Wilders.

aanslag kopenhagen dodenlijst

Foto’s

Dit bericht wordt aangevuld