Buitenland

Leider Sharia4Belgium veroordeeld tot 12 jaar cel

11-02-2015 11:22

De leider van de inmiddels opgedoekte radicale moslimbeweging Sharia4Belgium, Fouad Belkacem, moet twaalf jaar de cel in. Ook kreeg hij een boete opgelegd van 5000 euro, oordeelde de rechtbank in Antwerpen vandaag.

Radicalisering

De rechter meent dat Belkacem verantwoordelijk is voor de radicalisering van jongeren “om hen klaar te stomen voor de gewapende strijd waarin geen plaats is voor democratische waarden”. Volgens de rechter is bewezen dat Belkacem dé leider was van de terroristische organisatie Sharia4Belgium.

De straf is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM wilde dat Belkacem vijftien jaar cel en een boete van 30.000 euro zou krijgen. Syriëganger Jejoen Bontinck, wiens vader in de publiciteit kwam omdat hij naar eigen zeggen Bontinck eigenhandig terughaalde uit Syrië, kreeg 40 maanden voorwaardelijke celstraf.

Het OM had vier jaar cel en een boete van 6000 euro tegen hem geëist. Volgens de rechter is Bontinck geïndoctrineerd, maar was hij niet gehersenspoeld en dus nog altijd zelf verantwoordelijk voor zijn handelen. Maar de rechter hield wel rekening met het feit dat Bontinck belastende verklaringen had gegeven over andere leden van de groepering en had meegewerkt met justitie.

Symbtoomlbestrijding

Nu het proces tegen Sharia4Belgium voorbij is -hoewel er nog hoger beroep mogelijk is- spreken diverse mensen zich uit over het proces. Onder wie ook Faoud Gandoul. In 2001 radicaliseerde hij zelf na de aanslagen van 9/11, maar kwam de juiste mensen tegen die hem aan het denken zetten. Inmiddels is de Belg van Marokkaanse afkomst politicoloog. In de Volkskrant vertelt hij vandaag dat de veroordeling van Belkacem weinig zoden aan de dijk zal zetten.

“Het opdoeken van Sharia4Belgium zal de opkomst van de gewelddadige islam niet tegenhouden,” zegt hij. “Als je die winkel sluit, gaan er drie andere open. Dit is geen oplossing, maar symptoonbestrijding. Sharia4Belgium is een symptoom van onderliggende problematiek, die moet je oplossen.”

Mislukte kruimeldieven

Volgens Gandoul waren de jongens die zich aansloten bij Sharia4Belgiyum vooral kwestbaar. “Het is een groep mislukte kruimeldieven die zich hebben omgeschoold tot wannabe-imams. Ze richten zich op kwetsbare jongen die misschien een ruw verleden hebben en het willen goed maken door een baard te laten groeien. Sharia4Belgium is het product van de afwijzing van moslimemancipatie.”