Binnenland

D66: Wijkagent op scholen tegen radicalisering

11-02-2015 07:07

D66-Kamerlid Magda Berndsen pleit voor speciale ‘schoolwijkagenten’ die op scholen een oogje in het zeil kunnen houden, om extremisme bij jongeren te voorkomen. Dit schrijft de NOS.

Het is volgens de partij belangrijk dat radicaliserende jongeren eerder in beeld komen, omdat er dan nog ingegrepen kan worden.

“Mijn bedoeling is dat een vaste wijkagent bekend is bij de school, waar leerlingen en leraren bij terechtkunnen,” stelt Berndsen. “Op die manier ontstaat er een laagdrempelige situatie om naar zo’n agent toe te stappen.”

26.000

Het Kamerlid vervolgt: “Er zijn ongeveer 26.000 geradicaliseerde jongeren in Nederland, schatten we. Die zouden we nu allemaal in de gaten moeten houden. Ieder mens snapt dat dat niet kan. Daar heeft noch de AIVD noch de politie de capaciteit voor. Wij denken dat we veel beter preventief iets kunnen doen, met name omdat dit probleem niet zomaar opgelost is.”

Volgens D66 hoeft er niet op iedere school een schoolwijkagent geplaatst te worden, maar alleen bij scholen met een verhoogd risico. De beslissing of een wijkagent bij een bepaalde school in een gemeente een goede oplossing is, zou aan de burgemeester moeten zijn. Berndsen denkt aan 50 speciale wijkagenten door heel het land.

Het Kamerlid dient het voorstel woensdagochtend in tijdens een debat in de Tweede Kamer.