Buitenland

Bijna 40 procent Turkse vrouwen is misbruikt of mishandeld

09-02-2015 20:29

Het is niet best gesteld met de veiligheid van vrouwen in Turkije. Van hen wordt maar liefst veertig procent lichamelijk mishandeld en/of seksueel misbruikt.

Volgens nieuwssite TodaysZaman is dit de conclusie van een uitgelekt rapport van het Turkse ministerie van Gezinszaken. De studie was eind 2014 al klaar maar werd nog niet gepubliceerd. Het rapport belandde via via toch bij de Turkse Vrouwenfederatie (TKDF) en die bracht het donderdag onder de aandacht van een parlementaire commissie.

 

‘Vrouwen die een relatie met echtgenoot of vriendje verbreken lopen een grotere kans om vermoord te worden’

 

Volgens de cijfers ondervindt 38 procent van de vrouwen mishandelingen door familieleden. Seksueel geweld treft 12 procent van de getrouwde dames en 10 procent van de zwangere vrouwen.

In 89 procent van de gevallen rapporteren slachtoffers de misdrijven niet, noch doen zij aangifte. Dit komt vooral omdat zij niet weten waar ze dit kunnen doen.

Vrouwen die een relatie met echtgenoot of vriendje verbreken lopen een grotere kans om vermoord te worden, alhoewel exacte cijfers ontbreken.

Turkse meisjes zijn in 26 procent van de gevallen al getrouwd voor hun achttiende verjaardag. Van deze groep heeft meer dan de helft te maken gehad met seksueel en/of fysiek geweld. Dit laatste geldt voor driekwart van de vrouwen die getrouwd zijn geweest of een vriendje hebben gehad.

Ongetrouwde, thuiswonende vrouwen worden ‘slechts’ in 7 procent van de gevallen mishandeld door familieleden.