Binnenland

In aanbouw zijnde moskee in Leiden korte tijd bezet

07-02-2015 11:33

In Leiden is de in aanbouw zijnde moskee aan de Ter Haarkade bezet door een aantal personen die lid lijken te zijn van splintergroep Identair Verzet, zo blijkt uit berichten op Twitter. De Nederlandse driekleur is samen met de leus “In Leijen begint de victorie” over een betonnen muur gehangen. De politie is inmiddels ter plaatse, zo weet GeenStijl verder te melden.

De vijf mannen zijn inmiddels van het dak, zo weet Omroep West, en zijn door de politie aangehouden omdat de toegang tot het terrein verboden is. De politie ontkent dat er sprake is geweest van een ‘bezetting’, de mannen zouden slechts “korte tijd” op het dak hebben gestaan, zo zegt een woordvoerder tegenover Nu.nl.

Lik op stuk

Tweede Kamerlid voor de PvdA, Ahmed Marcouch veroordeelt de bezetting en zegt over de actie: “Extreem rechtse idioten bezetten moskee.” Volgens hem zijn de actievoerders uit op het ontwrichten van de samenleving. De sociaaldemocraat wil een lik-op-stuk aanpak van de bezetters.

Thomas Kok, kandidaat voor de Provinciale Staten namens de PVV, repte gisternacht nog over ingegooide ruiten bij omwonenden van de moskee. Toen de bouw van de moskee begon gingen bij een buurtactie de vlaggen halfstok uit protest tegen de bouw.