Woede in Gouda om doorgaan megamoskee

06-02-2015 11:02

Daags na het akkoord van het stadsbestuur van Gouda om de bouw van een megamoskee in Gouda toe te staan is de woede in de stad groot. In de megamoskee zullen drie bestaande moskeeën worden samengebracht. Ondanks protesten heeft het stadsbestuur toch besloten de bouw goed te keuren.

Woede

Het stadsbestuur van Gouda meent dat de megamoskee past in het gebied. Het is dus een verantwoorde keuze, stelt zij. Naast een moskee zal het complex ook een school voor speciaal onderwijs en een kinderdagcentrum huisvesten. De megamoskee heeft de capaciteit om 1500 gelovigen plaats te bieden. De gemeente Gouda is van plan om een grootschalig onderzoek in te stellen naar de financiële stromen van de moskee. Tegenstanders twijfelen aan de herkomst van het geld waarmee de megamoskee wordt gebouwd.

Een dergelijk onderzoek neemt de woede bij omwonenden echter niet weg. Tegen ThePostOnline stellen zij: “Het was gisteren een dag waarin de wijk Gouda Noord meent te kunnen begrijpen dat aan democratische grondwaarden stevig wordt getornd door het stadsbestuur van Gouda. De scheiding van kerk en staat lijkt niet meer ter zake te doen. Het zijn gewoon Noord-Koreaanse toestanden,” stelt een anonieme bewoner (wiens naam bekend is bij de redactie).

Regentesk besluit

Zij stellen dat het stadsbestuur haar bewoners niet serieus neemt. “Participerende burgers die klagen over een wijk-ontwrichtend project krijgen simpelweg nul op hun rekest. Het zijn regenteske besluiten met totalitaire trekjes.”

De bewonersgroep Gouda Noord heeft daarom een grote lijst met vragen opgesteld waarop het antwoord wil van het stadsbestuur van Gouda. Zo wil de groep tijdig betrokken worden bij een bewonersavond over de komst van megamoskee. Bovendien wil het inspraak in de agenda van een dergelijke avond. “We willen serieus genomen worden”, stellen de bewoners.

 

Participerende burgers die klagen over een wijk-ontwrichtend project krijgen simpelweg nul op hun rekest. Het zijn regenteske besluiten met totalitaire trekjes

Dan is er nog de ophef die er is ontstaan over een ‘muur’ die geplaatst zou worden. Het bestuur van de megamoskee gaf namelijk eerder aan dat het wellicht problemen verwachtte. Omdat mannen tijdens het gebed wellicht zouden kunnen worden afgeleid door werkende vrouwen bij het naastgelegen kinderdagverblijf en de school. Daarom zou er een ‘muur’ geplaatst worden, om zoveel mogelijk doorkijken te verminderen. Volgens een woordvoerder van de gemeente Gouda gaat het echter om een ‘heg of schutting’, en geen muur.

Lees ook
College Gouda gaat akkoord met bouw megamoskee

Geen atoombunker onder eventueel te bouwen megamoskee Gouda

Omwonenden megamoskee Gouda dreigen “grof geschut” in te zetten