Binnenland

ANWB: Helmplicht voor fietsers en vaker flitsen

06-02-2015 07:15

De ANWB wil dat minister Schultz van Infrastructuur en Milieu actie onderneemt om het aantal verkeersongevallen terug te dringen. Zo moeten er meer snelheidscontroles komen en een helmplicht voor snorfietsers en voor ouderen en kinderen op de fiets worden ingevoerd.

De ANWB luidt samen met verkeersonderzoeksbureau SWOV de noodklok over de situatie. “Schultz moet zich realiseren dat ze aan de bak moet. Ernstig gewonden hebben een effect van jaren en jaren op gezinnen”, aldus directeur algemeen ledenbelang Ferry Smith van de ANWB vrijdag in het AD. “Je zult maar in een rolstoel terecht komen.”

Schultz wil dat het aantal ernstig gewonden in het verkeer in 2020 daalt tot onder de 10.600. Die doelstelling is volgens SWOV met 18.800 gewonden in 2013 niet realistisch. SWOV presenteert vrijdag een rapport met diverse maatregelen, zoals helmplicht, om de doelstellingen alsnog te halen.

Verschillende maatregelen kunnen echter op grote weerstand rekenen, zo blijkt ook uit het onderzoek. “De helm voor de snorfiets en de fietshelm voor ouderen en kinderen ligt lastig,” erkent SWOV-directeur Peter van der Knaap. Maar ook de verdubbeling van het aantal snelheidscontroles is volgens hem weinig populair. “Niemand vindt het leuk om te worden bekeurd.”

Anp/TPO