Buitenland

Jordanië zweert wraak na ‘laaghartige daad van terreur’ IS

03-02-2015 21:21

De Jordaanse koning Abdullah gaat onmiddellijk naar Jordanië terug en kort daarmee zijn bezoek aan de Verenigde Staten in. Jordaanse media hebben dit dinsdagavond gemeld kort nadat in het Midden-Oosten een video-opname was verspreid door de terreurbeweging Islamitische Staat (IS), waarop de verbranding van een door IS gevangen Jordaanse luchtmachtpiloot wordt getoond.

De Koning noemde de moord volgens diverse media een “laaghartige daad van terreur” die “niets te maken heeft met de Islam”.

Al eerder vermoord

Volgens de Jordaanse autoriteiten is de piloot, Mu’ath Al-Kasaesbeh, al op 3 januari vermoord. Hij is naar het zich laat aanzien levend verbrand in een kooi waar hij met brandstof overgoten zijn noodloot afwachtte en onderging.

Wraak

De Jordaanse strijdkrachten hebben gepaste wraak aangekondigd. “Het bloed van de martelaar zal niet vergeefs gevloeid hebben en onze wraak zal de omvang van de pijn hebben die alle Jordaniërs is toegebracht”, aldus het leger. Dat meldde ook alles te hebben geprobeerd om de piloot te bevrijden.

Zes terreurverdachten die vastzitten in Jordanië, worden binnen enkele uren geëxecuteerd. Dat hebben bronnen binnen de Jordaanse overheid dinsdag aan Sky News Arabia laten weten.

Artikelfoto: Koning Abdullah en Koningin Rania

(TPO / ANP)