Radboud Universiteit ‘verbiedt’ komst pedo’s naar debat over taboes

29-01-2015 12:00

Studenten bestuurskunde van de Nijmeegse studievereniging BOW kunnen de pedoseksuelen Ad van den Berg en pedofiel Marthijn Uittenbogaard beter niet laten spreken op hun symposium, dat plaatsvindt op 9 februari. Het College van Bestuur (CvB) van de Radboud Universiteit liet dat in een ‘dringend advies’ weten aan de studievereniging, aldus een woordvoerder.

‘Uitspraak serieus nemen’

Of er consequenties zitten aan het negeren van dit advies, kon de woordvoerder niet zeggen, “maar het moet genoeg zijn wanneer het college dit dringend adviseert”. Als reden werd ‘de veiligheid’ van Van den Berg en Uittenbogaard genoemd; die zou niet gegarandeerd zijn. Het doel van het symposium is in te gaan op taboes.

Eén van de studenten van de studievereniging bevestigt dat hen het advies werd gegeven, maar zegt dat zij ook zelf om advies hadden gevraagd. Na enkele overwegingen binnen de vereniging werd afgezien om het tweetal definitief binnen te halen voor het symposium. Ook noemt de student het advies van het CvB niet zozeer ‘dringend’, althans zo zou het niet zijn overgekomen. Wel wordt de uitspraak van het college serieus genomen.

‘Ik voel me veilig’

Uittenbogaard en Van den Berg zijn verbonden aan de Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit (PNVD). Ad van den Berg zegt in een reactie niet te geloven dat de veiligheid de reden is van hun weigering door het CvB.

 

‘JeSuisCharlie, waar is onze vrijheid van meningsuiting?’

 

“Ik voel me zo veilig als ik weet niet wat. Ze zijn gewoon bang voor wat we misschien gaan zeggen, ze willen niet voor paal gezet worden en ze willen al helemaal niets horen over pedofilie. Waar blijft die vrijheid van meningsuiting, denk ik dan? JeSuisCharlie, iedereen heeft daar nu wel de mond van vol maar onze vrijheid wordt al jarenlang onderdrukt”, aldus Van den Berg.

Niks weten over pedofilie

In 2006 werd pedagogiekstudent Norbert de Jonge de toegang tot de Radboud Universiteit ontzegd toen openbaar werd dat hij zich had aangesloten bij de PNVD. Volgens Van den Berg zou zijn gedachtegoed in ‘strijd zijn’ met de katholieke leer.

‘Ik val niemand lastig. Kinderen zijn veilig bij mij’

 

Van den Berg: “Als reden werd toen onder andere gegeven dat ze ‘de kat niet op het spek wilden binden’ maar dat is een typisch heteroseksuele redenering, dat zij hun seksualiteit nou niet in de hand kunnen houden betekent niet dat wij dit ook niet kunnen. Ze zijn gewoon bang dat we daaraan refereren tijdens ons gesprek over taboes. Ik val niemand lastig, kinderen zijn veilig bij mij.”

“Het gesprek gaat over taboes, hoe die ontstaan en hoe ze kunnen worden opgelost. We moeten de taboes bespreken, maar de universiteit wil gewoon niets weten van pedoseksualiteit.”

Besluit toelichten

De vakgroep Bestuurskunde stond volgens Van den Berg unaniem achter het besluit hem en Marthijn Uittenbogaard te laten spreken maar dit wordt door de vakgroep zelf tegengesproken. Het college is door de studievereniging uitgenodigd haar besluit te komen toelichten op het symposium, werd de pedoseksueel van de PNVD te kennen gegeven. Veel hoop dat ze dit ook daadwerkelijk gaat doen heeft Van den Berg echter niet.

Foto boven: Martijn Uittenbogaard