Binnenland

Man cel in na briefverbod

28-01-2015 09:43

De gemeente Dordrecht heeft een inwoner achter tralies laten zetten. De man blijft de gemeente maar lastigvallen met brieven, ook nadat de rechtbank vorig jaar een briefverbod had ingesteld. Dat maakte de gemeente woensdag bekend.

De rechter bepaalde destijds dat de gemeente hem mag laten opsluiten als hij de gemeente meer dan twee brieven per maand stuurt. De man heeft alleen in deze maand al zestien brieven te veel geschreven, daarom moet hij nu voor eenzelfde aantal dagen de cel in.

De ondernemer bestookt de gemeente al jaren met een niet-aflatende stroom brieven en e-mails. In 2013 legde de rechter de man al een dwangsom op per verstuurde brief, maar daar trok hij zich niets van aan. Ook betaalde hij de dwangsommen niet die hem waren opgelegd.

Daarom vroeg de gemeente de rechtbank om de man te mogen gijzelen als stok achter de deur. Dat ging een tijdje goed, maar deze maand ging het weer mis en begon de man weer brieven te sturen.

De briefschrijver kreeg drie jaar geleden een conflict met de gemeente om illegale kamerverhuur. Sindsdien bestookt hij de gemeente met honderden bezwaarschriften en verzoeken op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Naar eigen zeggen doet hij dit “om de gemeente te zieken en op kosten te jagen”. Dat laatste is hem goed gelukt: De afhandeling van de brieven kost de gemeente naar eigen zeggen ruim 500.000 euro per jaar.

De bestuursrechter bepaalde onlangs dat de gemeente de bezwaarschriften en WOB-verzoeken wel moet behandelen. Om die reden pleit Dordrecht samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten voor aanpassing van deze wet om misbruik tegen te gaan.

Anp/TPO