Buitenland

Overleg nieuwe regering Griekenland begint maandag

26-01-2015 08:03

Alexis Tsipras, de grote winnaar van de parlementsverkiezingen in Griekenland, begint maandag met de onderhandelingen over de vorming van de nieuwe regering. Hij heeft daarvoor drie dagen de tijd. Zijn partij, de radicaal linkse Syriza, heeft volgens de laatste tellingen 149 van de 300 zetels in de volksvertegenwoordiging behaald, twee te weinig voor de absolute meerderheid.

Tsipras spreekt om half tien met Panos Kammenos van de partij Onafhankelijke Grieken. Dat is een rechtse partij die zich fel keert tegen illegale immigratie en het over veel sociale kwesties oneens is met Syriza, maar wel de bezuinigingen afwijst die de trojka van Europese Unie, Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds het land heeft opgelegd. Ook praat hij maandag met de leiders van de centrumpartij To Potami en van de communistische KKE. Mogelijk wil de Syriza-leider een minderheidsregering vormen met gedoogsteun van één of meer van die partijen.

Als Tsipras slaagt in zijn opzet, is het de eerste keer sinds de val van de militaire dictatuur in 1974 dat er een Griekse regering komt zonder de conservatieve Nieuwe Democratie en de sociaaldemocratische Pasok. Die twee partijen hebben de laatste vier decennia de Griekse politiek beheerst.

Als Tsipras er niet in slaagt binnen drie dagen een regering te vormen, komt zittend premier Antonis Samaras aan de beurt. Zijn Nieuwe Democratie eindigde met naar schatting 76 zetels op de tweede plaats. Als ook Samaras niet slaagt, komen de partijleiders met de president bijeen en proberen ze alsnog een coalitie te vormen. Levert dat overleg niets op, dan worden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven.

Anp/TPO