Binnenland

‘Vertrouwelijkheid document MH17 is onzin’

23-01-2015 07:16

Het document waarin gewaarschuwd wordt niet boven Oost-Oekraïne te vliegen moet volgens het kabinet en de Rijksvoorlichtingsdienst geheim worden gehouden van ‘een buitenlandse mogendheid’. Bij de Oekraïense ambassade zegt men echter hier niets van af te weten, meldt De Telegraaf vrijdag.

In het document schrijft een Nederlandse diplomaat over een bijeenkomst op 14 juli, drie dagen voordat de MH17 neerstortte, in Kiev waar onder meer werd gemeld dat de pro-Russische separatisten met zwaar geschut een Oekraïens Antonov-vliegtuig uit de lucht hadden geschoten. Den Haag werd hiervan op de hoogte gesteld, maar verzuimde vervolgens de luchtvaartmaatschappijen in te lichten.

D66 en CDA eisten nu dat het kabinet vandaag vóór 12 uur het gespreksverslag openbaar maakt. De partijen vinden het vreemd dat het kabinet schermt met ’vertrouwelijkheid’, terwijl Kiev over de bijeenkomst een persbericht verstuurde.

Update 15.32 – Rutte voelt niets voor openbaarmaking

Minister-president Mark Rutte weigert het document openbaar te maken. Ook verwerpt hij het idee van vertrouwelijke inzage aan Kamerleden. Volgens het kabinet is het niet gebruikelijk om vertrouwelijk diplomatiek verkeer vrij te geven. Als dat wel zou gebeuren, zou dat het werk van diplomaten vrijwel onmogelijk maken. Dat stelden Rutte en de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vrijdag.

Rutte benadrukte dat het interne stuk wel in het bezit is van relevante instanties, zoals de commissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Hij wil ook niet dat de Tweede Kamer het verslag vertrouwelijk inziet. Het parlement weet dat het verslag bij de relevante instanties ligt, zei Rutte.

Volgens Koenders is er geen enkele reden voor achterdocht. Critici betwijfelen echter of de informatie over de mogelijke aanwezigheid van zwaar luchtafweergeschut en de gevaren daarvan voor de burgerluchtvaart wel op de juiste waarde is geschat.

Anp/TPO