Buitenland

Turk eist waarheid over gruwelmoord op zus

23-01-2015 11:45

Recente uitlatingen van een Turkse ex-minister werpen nieuw licht op een terreurdaad in Istanboel uit oktober 2009. Serap Eser, een 18-jarig meisje, overleed een maand erna aan de brandwonden die zij toen had opgelopen.

De stadsbus waarin de tiener reisde werd bestookt met molotovcocktails. Destijds ging men ervan uit dat de aanval uitgevoerd was door leden van de PKK, de verboden Koerdische Arbeiderspartij. Er werden vijf jongeren veroordeeld in deze zaak.

Voormalig minister Idris Naim Sahin (Binnenlandse Zaken) verklaarde deze week echter dat agenten van MIT, de Nationale Inlichtingenorganisatie, verantwoordelijk zijn voor de brandbommen-aanslag. Sahin werd overigens pas minister nadat deze aanval gepleegd was, bericht dagblad Hürriyet.

Selcuk Eser, de broer van het meisje, eist nu openheid van de regering over de dood van zijn zus. Hij wil vervolgens aangifte doen. “We dachten dat de PKK achter de aanval zat, maar nu zegt iemand uit de top van de overheid dat dit niet klopt”, aldus Selcuk. “Sahin geeft toe dat de staat Serap heeft gedood, dus geef ons het bewijsmateriaal over de moordenaars.”

Vorig jaar waren er al onthullingen over A.S., een van de betrokkenen bij deze operatie ‘onder valse vlag’. De man zou als MIT-werknemer ook andere schimmige incidenten gecoördineerd hebben.