Buitenland

#OPHEF! Pegida-voorman poseert als Adolf Hitler

21-01-2015 13:46

Update: Het Openbaar Ministerie in Dresden bekijkt of de Pegida-leider stafrechtelijk kan worden vervolgd.

 

Grote #OPHEF! De Duitse kwaliteitstabloid Bild scoopte woensdagmorgen met een full frontal Godwin op de voorpagina: een foto met daarop ‘Pegida-chef’ Lutz Bachman die als twee druppels water lijkt op Adolf Hitler (u kent hem wel). Natte haartjes naar één kant gekamd, boze blik, bloksnorretje en een nijptangmondje (weet je wie ook altijd een nijptangmondje had?). Door Bild gevonden op Facebook.

Lekker handig van Bachman want zijn Pegida-beweging wordtvrijwel dagelijks gedemoniseerd en tabloid Bild, toch geen folder met een kleine oplage, is een fervent tegenstander van Pegida.

Bachman zelf probeert een en ander nog te relativeren. Volgens hem is het een oude Facebook-pic die ooit is gemaakt voor een Hitler-parodie. ‘Je moet jezelf niet altijd even serieus nemen’, zo laat Bachman weten in een reactie aan Bild.

Maarja, wie eenmaal met succes Hitler kan worden genoemd zal dat voor eeuwig blijven merken, zeker in Duitsland. Zo gaat Bild inmiddels vol op het orgel en nagelt Bachman genadeloos aan de schandpaal. ‘Is dit het ware gezicht van Pegida?‘, kopt Bild onder de Hitler-foto. En: ‘Een Hitler-imitator, die oorlogsvluchtelingen ‘beesten’ en ‘viespeuken’ noemt‘.

Huichelaar

Die laatste uitingen heeft Bild dan weer weten te destilleren uit oude Facebook-comments van Bachman en ook oude Tweets waarin Bachman los gaat op asielzoekers zijn opgerakeld. Voor Bild alle reden om Bachman ‘huichelaar’ te noemen.

Niet helemaal onterecht want Pegida heeft immers nooit nagelaten te benadrukken dat ze absoluut niet racistisch zijn en niets te maken willen hebben met welke vorm van buitenlanderhaat dan ook. Dat nu uitgerekend voorzitter Bachman (die ook al een strafblad heeft) als Hitler-imiterende, asielzoekers uitscheldende social media-trol te boek staat straalt wel meer dan een beetje af op de gehele Pegida-organisatie.

Niet alleen Bild is woest trouwens. Inmiddels vindt ook de tweede man van Pegida dat de grap met de Hitler foto beslist niet zonder gevolgen kan blijven. “Ik begrijp niet wat Bachman aan het doen is”, laat vice-voorzitter Rene Jahn aan Bild weten. “Maar Pegida wordt bestuurd door twaalf mensen, niet door Bachman alleen. Er gaat in ieder geval over worden gesproken in de eerstvolgende vergadering.”

 

Schermafbeelding 2015-01-21 om 13.27.15