Binnenland

Dreigend ontslag militair om Turkse vriend

21-01-2015 08:42

Een vrouwelijke Nederlandse militair dreigt te worden ontslagen omdat ze een Turkse vriend heeft. De militaire inlichtingendienst (MIVD) heeft geen samenwerkingsrelatie heeft met de Turkse inlichtingendiensten, waardoor ons land geen goed onderzoek kan doen naar de achtergronden van haar partner.

Dit heeft als gevolg dat haar verklaring van geen bezwaar wordt ingetrokken en ze haar baan kwijtraakt. Drie van haar leidinggevenden hebben in een steunbetuiging verklaard het dreigende ontslag ‘onbegrijpelijk en onuitlegbaar’ te vinden. Ze stellen ook dat het onacceptabel is dat van Turkije, een NAVO-lidstaat en een land waarmee Nederland veelvuldig samenwerkt, geen informatie kan worden verkregen.

Ook schrijven ze dat Defensie en de MIVD alles in het werk moeten stellen om informatie over de partner te verkrijgen, niet in het minst omdat de vrouw een uitstekende staat van dienst heeft.

De korporaal in kwestie werkt al 13 jaar bij Defensie werkt en is twee keer naar Afghanistan uitgezonden. Zij is nu een procedure begonnen om de beslissing terug te draaien. “Nederland maakt zich hiermee in NAVO-verband belachelijk,” aldus haar advocaat, Michael Ruperti. “Blijkbaar vertrouwen we de inlichtingen van een partnerland niet.”

Defensie wil niet reageren, omdat er onlangs Kamervragen zijn gesteld over de problematiek van militairen met buitenlandse partners en er een rechtszaak aangekondigd is.