Egyptische president Al-Sisi spreekt over strijd tegen opstandelingen

20-01-2015 11:24

De Egyptische president Abdel-Fattah al-Sisi sprak vanmorgen op de politiedag van de politieacademie in Caïro. Hij wist te melden dat 208 militanten die verantwoordelijk worden gehouden voor aanvallen op politie en leger, zijn gedood. Bijna duizend mensen werden aangehouden. Dat schrijft de Egyptische krant Al-Ahram Online.

Het is niet duidelijk in wat voor tijdsbestek dit alles plaatsvond. De Egyptische veiligheidsdiensten vechten al tijden tegen opstandelingen die zich voornamelijk in de Sinaï-woestijn ophouden. Die opstandelingen doodden vele politiemensen en militairen.

‘Volgens de wet’

Tijdens de politiedag zei Al-Sisi dat meer dan de helft van de gearresteerden inmiddels weer is vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs, zoals de wet dat voorschrijft. Een wet overigens waar Al-Sisi het in eerdere gevallen minder nauw mee nam; in omstreden massaprocessen tegen leden van de Moslimbroederschap werden in 2014 honderden mensen ter dood veroordeeld.

Op 25 januari is het de Nationale Politiedag in Egypte, een feestdag waarbij wordt stilgestaan dat vijftig agenten werden gedood op een politiebureau toen zij zich niet wilden overgeven aan de Britten in 1952. 25 januari is ook de dag dat de grote opstanden tegen Hosni Mubarak begonnen in 2011.