Nieuws

Blendle krantenoverzicht 19 januari

19-01-2015 08:10

nrc.next: Deze jongen bereidde ooit een aanslag voor
Hoe deradicaliseer je iemand? Yehya Kaddouri (27) kan het weten: “Het moment dat ik schreef dat ik Pim Fortuyn en Hirsi Ali wilde vermoorden, was ik boos. Zonder te weten wat ze precies zeiden, voelde ik me aangevallen. Ze zijn tegen de islam, ze mogen dood, punt uit.”

Trouw: ‘Ik heb hem dat laatste sprankje hoop moeten wegnemen’
Veroordeelden worden aan een paal gebonden en mogen kiezen: of met het gezicht naar het vuurpeloton of met de rug er naar toe. ‘Ang Kiem Soei stond, zonder blinddoek, met zijn gezicht naar de schutters.’ Een interview met Bart Stapert, de advocaat die er alles aan heeft gedaan om de Nederlandse Kiem Soei van de doodstraf te redden.

de Volkskrant: Euthanasie om steeds erger wordende ruis in oor
Iedereen heeft het af en toe: een piep in je oor. Maar wat als dit nou niet weggaat, steeds erger wordt en leidt tot ondragelijk lijden? Het overkwam Gaby Olthuis die de diagnose tinnitus kreeg. ‘Je moet ermee leren leven’, zei de dokter. Alleen dat ging niet meer. ‘Ga maar mama’, zeggen de kinderen.

De Telegraaf: Obama uit kritiek en maakt zich niet populair in Europa
‘In Amerika zijn moslims beter geïntegreerd dan in Europa’, dat was de reactie van Barack Obama op het moslimextremisme in Europa. Niet erg chique vindt commentator Boaz Bismuth: ‘Het zou hetzelfde zijn als de Franse president die even gaat uitleggen dat de rassenrellen in Ferguson het gevolg zijn van gebrek aan integratie van zwarte Amerikanen.’

Dagblad van het Noorden: VVD-zegsman praat mond voorbij, leest quotes terug op Twitter en stapt op
René Leegte zal zich de treinreis van afgelopen vrijdag naar Groningen nog lang heugen. Hij besprak openlijk, telefonerend in de trein, het VVD-beleid over de aardgaswinning. Een attente reiziger tweet: ‘Positief dat René Leegte terug uit Groningen m trein reist. Niet zo slim hoe hij openlijk telefoneert, uitlegt hoe je Groningers kunt pappen.’

NRC Handelsblad: ‘Het is niet zo dat ik ‘s avonds in bed lig en dan denk, oeh was ik er maar bij’
Ook Paul Witteman keek met kromme tenen naar de begindagen van Pauw. ‘En nu zien ze bijna hetzelfde, alleen is die kop van mij er niet meer bij. Dat is even wennen. Ook voor mij.’ Maar spijt dat hij gestopt is? Nou, nee.

Volkskrant Magazine: Mama is aan de mdma
‘Het is gek (en dat is een understatement) als je moeder tijdens het kerstdiner speecht dat dit jaar harddrugs haar leven hebben veranderd.’ Het overkwam journaliste Pauline Bijster. ‘Met terugwerkende kracht vindt ze onze experimenten nu enorm verstandig.’

Quest: Waarom moet die zak snoep altijd leeg?
Jaarlijks krijgen we gemiddeld 44 kilo suiker binnen. Hoe kan dat? Quest dook in de wereld van het suiker en beantwoordt een aantal prangende vragen: Waarom eten we altijd meer snoepjes dan dat we we eigenlijk willen? En waarom liever iets zoets dan bijvoorbeeld een wortel?

Arnoud van der Struijk | Redactie Blende