Buitenland

Belgische politie voorkwam aanslag op nippertje

16-01-2015 11:19

De Belgische politie heeft voorkomen dat een actieve terreurcel een aanslag heeft kunnen plegen in België. Dat werd vrijdag bekend gemaakt tijdens een persconferentie van het Belgische OM. In totaal hebben er donderdagavond twaalf huiszoekingen plaatsgevonden, waarbij er dertien mensen zijn aangehouden. Daarbij zijn vier kalasjnikovs, pistolen, granaten en explosieven aangetroffen. Ook werden er politie-uniformen aangetroffen, walkie-talkies, vervalste documenten een behoorlijke som geld. Ook heeft de Franse politie twee mensen aangehouden die contact zouden hebben met de Belgische terroristen.

Update 14:40 – Antwerpen zet leger in

De stad Antwerpen gaat vanaf morgen 07:00 uur uur ‘s ochtends het leger inzetten. Dat meldt burgemeester Bart De Wever aan

Update 13:35 – Geen concrete dreiging, wel extra inzet

Er worden extra manschappen ingezet, terwijl men benadrukt dat er op dit moment geen concrete dreiging is. Voor de Belgische overheid is het desondanks evident dat extra voorzichtigheid en oplettendheid geboden is. Deze extra inzet moet dan ook in dit licht worden bezien.

Update 13:19 – Dreigingsniveau naar niveau 3

Belgische premier Michel meldt dat het dreiging is verhoogd van 2 naar 3. Het leger zal conform het regeringsakkoord beschikbaar kunnen zijn om de politie te ondersteunen. Begin februari zal een informele raad plaatsvinden om terrorismebestrijding in Europees verband te bespreken, de premier zal in een brief vragen van deze informele raad een formele te maken, zodat concrete beslissingen kunnen worden genomen.

Er zijn nu al twaalf concrete maatregelen genomen om de positie tegenover terroristen te versterken.

Afluisterapparatuur

Verder laten de verantwoordelijken bij de Belgische overheid weten dat ‘geavanceerde afluisterapparatuur’ in het bijzonder bruikbaar is geweest. Het gebruik daarvan moet eerst worden toegestaan en gemotiveerd. Om beter en eerder gebruik te kunnen maken van deze technieken zullen aan het pakket van misdrijven waarvoor afluistertechnieken mogen worden ingezet een aantal zaken worden toegevoegd die ‘voorbereidend’ van aard zijn, dit betreft het ‘aanzetten tot terrorisme’, opleiding van terroristen en rekrutering en verhuizing (daartoe) naar het buitenland.

Een andere maatregel die wordt ingevoerd is een maatregel die door de Belgische minister van BiZa na advies van het federaal parket kan worden genomen, dit betreft het intrekken van een identiteitskaart en een paspoort. (Om uitreizen te voorkomen.) Dit is breder dan de daartoe al bestaande maatregelen die de minister van BuZa op dit moment heeft.

Nationale Veiligheidsraad

Er zal een Nationale Veiligheidsraad worden samengesteld, deze wordt naast het kernkabinet uitgebreid met de minister van justitie en de minister van defensie. De taak zal worden uitgebreid; onder bijzondere omstandigheden kan de raad ook door de veiligheidsraad worden verhoogd. Dat is niet onder normale omstandigheden, maar onder bijzondere, wordt onderstreept. Daarmee wordt die verhoging dan een politieke beslissing.

Tijdens de formele top in Riga zal ook worden gekeken om de verspreiding van ‘haat via internet’ aan te pakken. Eerder stelde de Verenigde Staten voor om in samenwerking met internetbedrijven ‘zoals youtube’ te kijken hoe dit kan worden uitgevoerd, om zodoende bij de bron deze ‘haatpredikers’ met ‘wortel en tak’ ‘uit te rukken’.

Lenen uit Frankrijk

Eén specifiek instrument in de uitrusting is van Frankrijk geleend, daarvan is gebruik gemaakt tijdens de politie-operatie. Er kwam kritiek op de uitrusting van de Belgische politie die ‘verouderd’ zou zijn, maar daarvan zou geen sprake zijn.

 


 

Aanslagen op ‘openbare weg’

De Belgische politie vermoedt dat de teroristen vermomd als agenten een aanslag hebben willen plegen op de “openbare weg”. Die aanslagen hadden overal in het land kunnen plaatsvinden en niet per se in Verviers, aldus het OM. Dat de groep plannen had om hooggeplaatste politiemensen te ontvoeren en te onthoofden, zoals verschillende media meldden, kon de politie niet bevestigen. Een aantal van de aangehouden personen zijn teruggekeerde Syrie-gangers. Hoeveel dit er in totaal zijn kan de politie nog niet zeggen. Of de verdachten banden hebben met Sharia4Belgium wilde het Belgische OM niet zeggen.

De Belgische acties zijn geen onderdeel van een internationale actie, meldde het Belgische parket. Er zou geen verband zijn met de aanslagen in Parijs van vorige week. De huiszoekingen vonden vooral plaats in Molenbeek en Verviers.