Buitenland

Turkse premier: ‘Pegida vergelijkbaar met IS’

14-01-2015 10:43

De Duitse anti-islambeweging Pegida heeft net zo’n ,,middeleeuwse mentaliteit” als de extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat. Die vergelijking trekt de Turkse premier Ahmet Davutoglu in gesprek met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung

“Als terreurgroepen in Mosul kerken verwoesten, bedoelen ze dat Mosul een islamitische stad is, wat niet waar is. Door de hele geschiedenis heen leefden daar christenen. Het is dezelfde logica als die van Pegida, dat Duitsland alleen aan de christenen behoort. Dat is toch een middeleeuwse mentaliteit”, aldus de Turkse regeringsleider.

Turkije is zeer bezorgd over Pegida want die beweging wil een “uitsluitend christelijke Duitse maatschappij”, gaat Davutoglu verder.

“Dat is niet alleen een bedreiging voor Turken en moslims, maar ook een bedreiging voor Duitsland zelf”, waarschuwt hij. Na de crisis van 1929 werd volgens de premier de schuld ook bij anderen gezocht, en dat is volgens hem de precies de mentaliteit van IS en ook van Pegida.

Anp