Buitenland

Britse uitgever raadt auteurs aan geen varkens te noemen in kinderboek want ‘dat kan gelovigen kwetsen’

14-01-2015 17:53

Schrijvers van Britse kinderschoolboeken hebben van hun gerenommeerde uitgeverij Oxford University Press te horen gekregen dat ze ‘maar beter niet over zaken als varkens of varkensvlees kunnen schrijven’. Hierdoor zouden islamitische, en Joodse, kinderen namelijk gekwetst kunnen worden. Dit meldt The Evening Standard.

Volgens The Standard kwam deze policor richtlijn van de uitgever boven water tijdens een discussie over de vrijheid van meningsuiting op de BBC. Eén van de gasten las toen voor uit de richtlijn.

Ondanks het feit dat zelfs een islamitisch Brits parlementslid deze maatregel belachelijk vindt, denkt Oxford University Press toch echt deugdzaam te handelen met deze oproep tot zelfcensuur.

Aan The Daily Mail liet een woordvoerder van de uitgeverij weten: ‘Sommige van onze boeken worden uitgebracht in 150 landen dus moeten we rekening houden met veel verschillende culturen en gevoeligheden. Door deze richtlijn moedigen we onze auteurs aan respectvol om te gaan met deze verschillende gevoelens.”

Deze richtlijn gaat overigens niet over de academische publicaties van Oxford University Press.

Diverse Joodse leiders hebben inmiddels laten weten dat Joden alleen iets tegen het -eten- van varkensvlees hebben, niet tegen het noemen of afbeelden van varkens.