Buitenland

Regeringspartijen Duitsland willen strafmaat godslastering verhogen

13-01-2015 09:02

Terwijl de Duitse partij FDP graag zou zien dat in dat land de paragrafen in het wetboek over godslastering geschrapt worden, stellen de CDU en SPD niet alleen dat deze verboden moeten blijven bestaan, maar dat de strafmaat ook omhoog moet. Dit schrijft Die Welt.

De vrijheid van meningsuiting is een hoog goed, maar er zitten grenzen aan, zo klinkt het. Hetzelfde geldt voor het grondrecht van de vrijheid van vereniging.

Juridisch gezien was het daarom ook redelijk om bij de demonstraties in Leipzig maandag wel de protesten zelf toe te staan, maar de demonstranten te verbieden Mohammedcartoons mee te dragen.

Slechts enkele uren voor de demonstraties trok burgemeester Burkhard Jung (SPD) dit verbod weer in. Volgens hem waren zijn ambtenaren te ver gegaan met het verbod.

Satire en spot

Partijvoorzitter Christian Lindner van de FPD zegt tegen Osnabruck Paper: “Het recht op vrijheid van meningsuiting moet niet stoppen bij religies.” Ook stelt hij dat religieuzen maar moeten leren satire en spot te kunnen verduren, zoals elke burger, elke partij en elke instelling. De afschaffing van het artikel op godslastering, betoogde Lindner, zou een ongeëvenaarde inzet zijn voor de vrijheid van meningsuiting”.

Verzet

De regerende partijen van CDU en de SPD  verzetten zich tegen de afschaffing van het wetsartikel. Vooral na de verschrikkelijke moorden in Parijs, zie ik geen reden om de strafrechtelijke bescherming van de religieuze gemeenschappen te verminderen,” aldus de SPD-politicus Johannes Fechner . 

S. Mayer (CSU), woordvoerder van Binnenlandse Zaken binnen de de fractie, stelde: Natuurlijk, het misbruiken van een godsdienstige of levensbeschouwelijke overtuiging moet strafbaar blijven. Als de openbare rust verstoord wordt op deze manier, moet de rechtsstaat hier iets tegen kunnen doen.