Brandweerman ontslagen na dreigen met swaffelen

12-01-2015 08:37

In Enkhuizen is een lid van het brandweerkorps ontslagen door de burgemeester. Twee anderen stapten zelf op. De aanleiding was dat het drietal tijdens een trainingskamp in Drenthe gedreigd had een mannelijke collega te swaffelen, zo meldt het Noordhollands Dagblad.

De brandweerman is volgens de krant ontslagen wegens ’intimiderend, vernederend en seksueel getint gedrag’. De spuitgast in kwestie stelt dat het om een grap ging. “Het was met een knipoog. We zaten in een hotel. De stemming zat er goed in. Wij zijn toen ’s avonds in de slaapkamer bij een mannelijke collega langs geweest die al lag te slapen. Wij riepen dat we gingen swaffelen. Maar er is niets gebeurd. Alleen toen ’s ochtends bij het ontbijt de oefenleider hiervan hoorde, werd dit meteen aan de leiding gemeld,” aldus de man, die al 32 jaar bij het korps zat.

De ontslagen brandweerman heeft de zaak aangekaart bij de Enkhuizense gemeenteraad: “Ik heb er moeite mee dat men geen moeite doet om ons juist te behouden voor de brandweer waar ik al 32 jaar bij zit en mijn twee collega’s al twintig jaar.”

Het slachtoffer van de swaffelgrap krijgt professionele hulp, zo hebben de gemeente en de Veiligheidsregio laten weten.