Buitenland

Franse moskeeën doelwit aanslagen

08-01-2015 12:02

Op verschillende plaatsen in Frankrijk zijn moskeeën het doelwit van aanslagen. Bij verschillende moskeeën door heel Frankrijk zijn er ontploffingen en en beschietingen gemeld. De aanvallen op de islamtische gebedshuizen hebben alles te maken met de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo van dinsdag.

Explosie

In Villefranche-sur-Saône, even ten noorden van Lyon, vond donderdagochtend een explosie plaats bij een islamitisch gebedshuis. Er vielen geen gewonden, wel sneuvelden wat ruiten.

De burgemeester van Villefranche vreest dat de explosie te maken heeft met de aanslag woensdag op Charlie Hebdo in Parijs. “Ik vrees dat dit verband houdt met de dramatische gebeurtenis van woensdag”, zei hij tegen de krant Le Progrès.

Granaten

In Le Mans gooiden onbekenden donderdagochtend vier granaten naar een moskee. Eén daarvan ontplofte. Er vielen geen gewonden en er werd geen schade aangericht. Wel hadden enkele ramen kogelgaten. In Port-la-Nouvelle bij Narbonne werden schoten afgevuurd in de richting van een gebedshuis, een uur na afloop van het avondgebed. Daarbij werd een handvuurwapen gebruikt, meldt het Franse OM.

Extra beveiliging

Veel gebedshuizen hebben permanente politiebewaking gekregen. Zo zijn er mobiele politieposten voor moskeeën geplaatst.