Buitenland

Politie Frankrijk heeft verdachten aanslagen Charlie Hebdo in het vizier

07-01-2015 21:17

Verdachten van de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo zouden zijn geïndentificeerd, en 18, 32 en 34 jaar oud zijn. Ten minste een van de verdachten zou uit de stad Reims komen. Sinds de aanslagen eerder vandaag jaagt de Franse politie op de drie mannen. Rond middernacht voerde de Franse politie acties uit in Reims en later in Charleville Mezieres, beelden van de Franse televisie deden denken aan huiszoekingen. Teruglezen doet u hieronder.

Update 02:33 – Het Franse persbureau AFP meldt dat ‘de jongste van de drie genoemde verdachten’ zich heeft overgegeven aan de Franse politie. Het gaat om Hamid M(o)urad, van wie op Twitter het gerucht ging werd dat hij ten tijde van de aanslagen ‘gewoon op school’ was.

De politie heeft ook de foto’s van verdachten vrijgegeven naar wie ze nog op zoek zijn, de broers Said en Chérif Kouachi

opsporing

Update 01:40 – De Franse zender I-Tele meldt dat er bij de politieactie in Charleville 1 persoon is gearresteerd. Dat zou niet een dader, maar een familielid van een van hen zijn.

Update 01.06 – Er wordt nu ook melding gemaakt van ‘een politieactie’ in de noordelijke Franse plaats Charleville Mezieres, vlak bij de Belgische grens. Dat meldt een journalist van L’Union:

Update 00.06 – Beeld: scherpschutters in Reims. Volgens Le Parisien worden twee appartementen in de wijk Croix Rouge in Reims nu onderzocht maar zijn nog geen schoten gelost en ook nog geen arrestaties verricht

Update 23.57 –De Franse media in Reims zijn gevraagd vanwege veiligheidsredenen voorlopig niet te berichten over de actie die nu gaande is.

Update 23.47 – Er is sprake van een ‘interventie’ in Reims. De politie houdt journalisten op afstand. In Reims is woensdagavond een politiemacht samengetrokken.

Update 23.08 – De identiteit van alle doden die zijn gevallen bij de aanval op de redactie van weekblad Charlie Hebdo zijn bekend. In de nacht van woensdag op donderdag publiceerde de Franse krant Le Monde de namen van de doden. Vijf doden zijn tekenaars van het blad, namelijk Cabu, Charb, Tignous, Wolinski en Honoré. Charb wordt bovendien gezien als de hoofdredacteur van het satirische blad. Ook econoom Bernard Maris, eindredacteur Moustapha Ourrad en kroniekschrijfster en psychoanaliste Elsa Cayat zijn vermoord. Onder de doden zijn ook twee agenten: Franck Brinsolaro en Ahmed Merabet. De laatste werd buiten het gebouw gedood; het is gefilmd hoe een van de daders hem van dichtbij door zijn hoofd schoot terwijl hij gewond op de grond ligt. Brinsolaro was belast met het beschermen van Charb. Ook een voormalig chef van het ambtenarenapparaat in Clermont-Ferrand, Michel Renaud, is overleden. Verder is Frédéric Boisseau, een medewerker van de facilitaire dienst, gedood bij de aanval. Naast de doden zijn er elf gewonden, van wie vier in kritieke toestand.

Update 22.56 – Burgemeester Jozias van Aartsen heeft de politie opdracht gegeven gebouwen van Franse instellingen in Den Haag extra te beveiligen. Dat heeft een woordvoerder van Van Aartsen woensdag gezegd. Update 22:05 – Van de verdachten uit Parijs wordt gezegd dat ze uit Gennevilliers, in het noordwesten van Parijs, komen. Het verdient de aandacht te zeggen dat er nog géén verdachten zijn gearresteerd, zo ver is na te gaan. Ook andere media trekken eerdere berichtgeving daaromtrent in, en het Franse BuZa ontkent dat er arrestaties zijn verricht.

Update 21:57 – De RAID, een speciale eenheid, is bezig met doorzoekingen, maar de daders zijn nog steeds voortvluchtig.

Update 21:45 – Een van de twee broers werd in het vorig decennium berecht, omdat hij ongeveer tien jonge Fransen zou hebben geronseld voor de strijd in Irak. Hij stond op het punt zelf naar Irak te reizen, toen hij werd aangehouden. Lokale media meldt dat het spoor naar Reims leidt, en elite-eenheid Recherche Assistance Intervention Dissuasion (RAID) momenteel een huis onderzoekt. Maar niets lijkt er, vooralsnog, op te duiden dat de verdachten daar nu zijn.

Update 21:40 – Naarmate de tijd vordert wordt er steeds meer bekend over de drie jonge mannen op wie de achtervolging is ingezet. De twee broers, Frans-Algerijns, zouden in 2005 een aanslag op een Joods doelwit in Parijs hebben willen plegen. Cherif Kouchi gaf in 2005 een toelichting bij zijn bereidheid te vechten.

Verdachten

Van de drie verdachten zouden er twee man, broers van elkaar, teruggekeerde Syriëgangers zijn en komen uit Parijs. Van de derde jongen wordt gezegd dat hij dakloos is. De politie heeft volgens Franse media woensdagmiddag een appartement in Pantin doorzocht zonder iemand aan te houden. Op Twitter circuleren de namen van een drietal dat de aanslagplegers zou zijn: Said Kouachi, Chérif Kouachi en & Hamid Murad heten.

Inval