Weten & Tech

Robot met zachte handen is balvirtuoos

06-01-2015 09:50

Het Amerikaanse Empire Robotics heeft een robot gemaakt dat met uiterste precisie met tafeltennisballen gooit. Toch is dat niet de belangrijkste vaardigheid van het apparaat.

De robot die luistert naar de naam Versaball heeft een balvormige membraan dat als arm dient. Door lucht in en uit die bal te pompen is het in staat om delicate taken als het vervangen van een gloeilamp uit te voeren. Tegelijkertijd is het oppakken van zware items geen probleem.

Om een object op te pakken, creƫert het membraan een vacuum rond datzelfde object. Op de 2015 Consumer Electronic Show in Las Vegas demonstreerde men de mogelijkheden van de robot tijdens een spelletje pong. Het maakt daarbij gebruik software dat de invloed van luchtdruk, -vochtigheid en -temperatuur meet. Het is daarbij iets minder accuraat dan mensen. Vandaag test het haar kwaliteiten tegen de wereldkampioen pong.

Versaball moet worden ingezet in de verpakkingsindustrie, waarbij het zowel voor kleine items als pillen, als het grotere werk geschikt is.

Hier een andere robot met gevoel in zijn vingers