Buitenland

Betogingen in Duitsland: Merkel roept op tot verzet tegen Pegida

05-01-2015 18:19

Bondskanselier Angela Merkel heeft maandag in Neustrelitz opnieuw opgeroepen verzet te tonen tegen Pegida. “Ook wij moeten onze vlaggen laten zien en zeggen dat rechts-extremisme, xenofobie en anti-semitisme geen plaats hebben in onze maatschappij”, aldus Merkel.

In sommige Duitse steden zijn inmiddels meer dan duizend anti-Pegida-demonstranten op de been om tegen ‘xenofobie’ en ‘vreemdelingenhaat’ te prostesteren.

In steden als Keulen, Berlijn en Dresden is de verlichting van bekende monumenten uitgezet als protest tegen Pegida.


Bundesjustizminister Heiko Maas (48, SPD) bij de Anti-Pegida-Demo in Berlin.

Demonstraties en Tegendemonstraties

De Pegida-demo’s gaan in de verschillende steden gepaard met tegendemonstraties van bewegingen die zich voor de gelegenheid namen als ‘Tegida’ hebben aangemeten. In Berlijn demonstreerden 100 tot 200 mensen samen met ‘linksautonomen’ tegen Pegida, dat met 300 man sterk daardoor niet direct met een mars van start kon gaan en uiteindelijk is opgelost rond negen uur in de avond.

In Hamburg zijn zo’n 1000 demonstranten tegen Pegida op de been. In Keulen moest een ‘Kögida’ demonstratie op last van de politiek worden afgelast omdat de weg geblokkeerd werd.

Hoewel de aantallen tegendemonstranten vandaan in de regel groter lijken dan de Pegida-aanhang, zijn er in Dresden toch 10.000 ‘Pegida-aanhangers’ op de been. Na afloop zouden deze zich ‘binnen 10 minuten’ al weer netjes verspreid hebben in de stad. De grootste tegendemonstratie was in Münster, waar 8000 man tegen Pegida op de been kwam.

Brandenburger Tor zonder licht: