Binnenland

Winterswijkse waxinelichtwerper opnieuw de cel in

30-12-2014 16:00

De ‘waxinelichthouderwerper’ moet opnieuw de cel in. De man die ooit de gouden koets belaagde, is dit keer veroordeeld omdat hij het om onduidelijke redenen had gemunt op een vrouw. De 33-jarige Winterswijker Erwin L. kreeg dinsdag van de rechtbank in Zutphen een gevangenisstraf van 180 dagen opgelegd voor het stelselmatig lastigvallen van het slachtoffer. Honderd dagen daarvan zijn voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

De man had de ouders van de vrouw meermalen gebeld. Daarnaast zette hij denigrerende en insinuerende teksten over haar op een internetsite en beledigde hij haar op Twitter. Ook benaderde hij collega’s van de vrouw via Facebook, waarbij hij zich eveneens denigrerend over haar uitliet.

Geen idee van de reden

De rechtbank ziet dit als een zwaar vergrijp en wil stevig afrekenen met de man. “Op deze wijze moet hem duidelijk worden dat hij moet ophouden met het belagen van mensen.” De vrouw heeft geen idee waarom ze de negatieve aandacht van de man over zich kreeg uitgestort, wat het voor haar extra beangstigend maakte.

L. kwam in 2010 in het nieuws toen hij tijdens Prinsjesdag een waxinelichthouder naar de gouden koets gooide. Hij kreeg daarvoor in hoger beroep een celstraf van vijf maanden. Daarna kwam hij ook vast te zitten rond andere bijeenkomsten waar leden van het Koninklijk Huis aanwezig waren, onder meer omdat hij een gebiedsverbod had geschonden.

De straf die hij nu heeft gekregen, is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

(ANP)