Buitenland

Vervroegde verkiezingen in Griekenland

29-12-2014 11:43

De Grieken kiezen begin volgend jaar een nieuw parlement. De parlementariërs slaagden er maandag voor de derde keer niet in een nieuwe president te kiezen, waardoor vervroegde parlementsverkiezingen noodzakelijk zijn. Het parlement zal worden ontbonden en binnen tien dagen daarna moeten er verkiezingen worden uitgeschreven.

De enige kandidaat, oud-eurocommissaris Stavros Dimas (73), kreeg te weinig stemmen. Nog voordat de hoofdelijke stemming was afgelopen, was duidelijk dat hij het niet gehaald had, omdat er meer dan 120 afgevaardigden zich van stemming hadden onthouden. Uiteindelijk kreeg Dimas 168 stemmen, hetzelfde aantal als de vorige keer. Hij had er 180 van de 300 nodig om het nieuwe staatshoofd te worden.

Europa

In Europa worden de parlementsverkiezingen met angst tegemoetgezien. Volgens de peilingen gaat de radicaal-linkse partij Syriza winnen. Partijleider Alexis Tsipras wil opnieuw met de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds onderhandelen over de bezuinigingen op de begroting en de schuldenlast van het land.