Weten & Tech

Domme Amerikanen vernietigen natuurschoon met muntjes

29-12-2014 12:19

Een van de grootste attracties van het toch al fraaie Yellowstone National Park in Amerika is de Morning Glory Pool. Achter de kleurenpracht van het zwavelrijke water zit echter een ongemakkelijke waarheid.

De warme bron dankt haar naam aan de diepblauwe kleur die het van origine heeft. Die kleur wordt veroorzaakt door thermofiele bacteriƫn die sinds eeuwen in het water leven. Tegenwoordig beschikt de poel over oranje, gouden en groene tinten. Hoewel toeristen dat als een heuse bezienswaardigheid zien, gaat het hier om een door diezelfde toeristen veroorzaakte kleinschalige milieuramp. De kleuren worden namelijk veroorzaakt door vervuiling met kleine muntjes en afval.
Postcard of Morning Glory Pool; Frank J Haynes; No dateDe bron op een ansichtkaart, begin vorige eeuw

Onderzoek met spectrometers dat werd uitgevoerd door wetenschappers uit Montana en Duitsland toonde de vervuiling aan. In tegenstelling tot wat biologen doen, gebruikte men slechts licht om de watertemperatuur te meten. Nadat men de temperatuurgegevens in een model voerde dat uitging van de situatie van zeventig jaar geleden, kwam men uit op de kleuren zoals ze nu zijn.
MorningGloryPool1966Het helblauwe water in 1966

Oorzaak: doordat mensen muntjes in het water gooien om een wens te doen, raakte de warmwateruitgang van de bron geblokkeerd. Ook steentjes en afval droegen bij aan dat probleem. Ook andere bronnen in het park kennen hetzelfde probleem. De onderzoekers hopen dat hun resultaten uiteindelijk uitmonden in een nauwe samenwerking met biologen.
Morning_Glory_Pool2De toestand anno nu

Alle details