Binnenland

Asscher: Crisis rond zorgwet was ‘stresstest’ voor kabinet

29-12-2014 09:41

De crisis rond de zorgwet was “een soort stresstest” voor het kabinet, heeft minister Asscher verklaard. De coalitie van VVD en PvdA heeft die met succes doorstaan, al is zoiets “niet prettig vlak voordat iedereen met kerstvakantie gaat”.

De vicepremier zei dit maandag in het Radio 1 Journaal. In de week voor het reces stemden drie PvdA-senatoren tegen een zorgwet van VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) waarna drie dagen intensieve onderhandelingen nodig waren om uit de crisis te komen.

“Als wij het beter hadden gedaan, hadden we deze bezwaren eerder gezien en hadden we eerder kunnen werken aan een wet die de meerderheid wel krijgt. Dat is vervelend”, aldus de PvdA-bewindsman. Volgens hem is de PvdA “zeker” nog te vertrouwen. De partij heeft de afgelopen jaren laten zien ook in een moeilijke tijd niet weg te lopen, aldus de minister.

De verkiezingen voor de provinciale staten in maart hebben geen gevolgen voor de coalitie. Ook bij een slechte uitslag voor de PvdA gaat het kabinet door, aldus Asscher. Zijn partij staat er in de peilingen slecht voor.

Anp/TPO