Buitenland

VS willen een heel leger aan Irak verkopen

20-12-2014 09:58

De Verenigde Staten gaan mogelijk een heel leger aan tanks en pantservoertuigen verkopen aan Irak. Met de deal is naar schatting een bedrag van 3 miljard dollar (2,4 miljard euro) gemoeid. Dat heeft het Defensie Veiligheids-samenwerkingsagentschap (DSCA) van het Pentagon vrijdag (lokale tijd) laten weten in persverklaringen.

Volgens het DSCA heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken haar goedkeuring gegeven aan de “mogelijke verkoop”, na een verzoek van de Iraakse regering. Hierbij gaat het onder meer om M1A1 (Abrams) tanks, machinegeweren, pantservoertuigen en bijbehorende uitrusting.

De voorgenomen verkoop draagt bij aan de nationale veiligheid van de VS en helpt Irak de veiligheid in het land, waar IS-strijders dood en verderf zaaien, te vergroten.

Strijd tegen IS

Eerder meldde de Australische luchtmacht dat haar acties vruchten afwerpen in de strijd tegen IS: door de aanvallen is de opmars van de beweging gestuit, zo concludeerde de Australische luchtmacht.

De Australische straaljagers zijn sinds oktober meer dan 180 keer ingezet. Ruim 100 raketten en bommen zijn afgevuurd en -geworpen boven het grondgebied dat in handen is van IS. Van de 44 doelen die onder vuur zijn genomen zijn er 36 vernietigd.

(ANP)