Binnenland

Verzekeraar moet dure medicijnen ernstig ziek meisje toch vergoeden

19-12-2014 13:21

Een elfjarig meisje met een zeer ernstige zeldzame en pijnlijke ziekte krijgt dure geneesmiddelen toch vergoed. Omdat de medicijnen niet in het basispakket zitten, worden ze niet door de zorgverzekeraar vergoed. Maar de Hoge Raad heeft vrijdag beslist dat verzekeraar VGZ de kosten toch op zich moet nemen. “In uitzonderlijke gevallen bestaat bij een zorgverzekering aanspraak op vergoeding van zorg die geen deel uitmaakt van het wettelijk verzekerd pakket”, zo is beslist.

Het meisje heeft systemische sclerose, een zeldzame auto-immuunaandoening. De gevolgen van die vorm van reuma zijn zeer ernstig en kunnen onomkeerbaar zijn, zoals onherstelbaar weefselverlies, uiteindelijke amputatie, invaliditeit en afname van levensverwachting. Ongeveer twintig kinderen in Nederland hebben deze ziekte.

150.000 Euro

Omdat de doorgaans gebruikte geneesmiddelen niet bij haar werkten, had de arts een geneesmiddel voorgeschreven dat bij volwassenen goed werkt, maar niet voor kinderen in het basispakket was opgenomen. Daarom wilde de verzekeraar de kosten, ongeveer anderhalve ton tot haar achttiende verjaardag, in eerste instantie niet vergoeden.

Maar de Hoge Raad vond dat er sprake was van zodanig bijzondere omstandigheden dat er toch vergoed moet worden. VGZ laat in een reactie weten tevreden te zijn met de duidelijkheid die er nu is voor het meisje en haar familie. “Het is nooit aan de orde geweest dat we niet willen betalen, maar wettelijk was het niet toegestaan. Het is prima dat de Hoge Raad nu een uitzondering maakt.”

Menselijke maat

Het Reumafonds, dat deze zaak gesteund heeft, noemt deze uitspraak een stap vooruit in het debat over kinderen en medicijnen. “Dit doet recht aan de menselijke maat. Wij vinden dat kinderartsen een middel moeten kunnen voorschrijven voor hun patiĆ«ntjes als zij dat nodig achten op basis van de stand van de wetenschap en de praktijk of op basis van de professionele autonomie van de arts. Het kan niet zo zijn dat een zorgverzekeraar dat blokkeert. Dit arrest is een voorzichtige stap in de goede richting”, aldus het Reumafonds.

(ANP)