Binnenland

Slecht weer en harde wind zorgt voor onrustige spits

19-12-2014 09:48

De harde wind en de regen hebben vrijdagochtend op verschillende snelwegen tot problemen geleid. Zo waaide op de A9 Amstelveen – Alkmaar het dak van een vrachtwagen. Het kwam terecht op een personenauto die de andere kant op reed. Door het ongeluk waren twee rijstroken dicht in de richting van Alkmaar, waardoor file ontstond.

Op de A10 rond Amsterdam kwam het verkeer op de binnenring over 10 kilometer stil te staan na een ongeluk met een vrachtwagen. Vrachtwagens met pech zorgden voor files op de A12 bij Veenendaal en de A27 bij Utrecht.

Windstoten

De harde wind kan het verkeer de hele dag parten spelen. De VID waarschuwt automobilisten voor harde windstoten in Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Holland, vooral in de ochtend. In de middag neemt de wind wat af, om in de avond en nacht te draaien en dan weer toe te nemen. Ook dan kunnen in de kustgebieden zware windstoten voorkomen.

Donderdagavond waaide op de Van Brienenoordbrug in Rotterdam een grote metalen plaat van een vrachtwagen. Het gevaarte kwam terecht op een ambulance, die daardoor total loss raakte. Ook een vrachtwagen en een personenauto liepen schade op.

Schiphol

Het vliegverkeer op Schiphol heeft ook last van de harde wind. Daardoor kan de helft minder toestellen landen dan normaal, liet een woordvoerder weten. Het vertrekkende verkeer ondervindt hierdoor ook vertraging, die kan oplopen tot drie kwartier.

Hoewel de voorspellingen aangeven dat het weer ieder moment verbetert, zal de hinder nog wel enige tijd merkbaar zijn. Het is dit weekend drukker dan normaal op de luchthaven vanwege het begin van de kerstvakantie. Schiphol verwacht dat zo’n 430.000 mensen aankomen, overstappen of vertrekken. Dat zijn er 10.000 meer dan vorig jaar, zei de woordvoerder. Hij verwacht echter niet dat de vertraging tot grote problemen leidt op deze drukke dag.

(ANP)