Weten & Tech

Instagram pakt bots aan: volgeraantal daalt snel

19-12-2014 10:09

Gebruik je Instagram en is het aantal volgers ineens rap afgenomen? Dan kan het zomaar zijn dat je een hoop spamvolgers had. Instagram is in actie gekomen tegen de bots, en dat zorgt er voor dat het volgeraantal van veel gebruikers is afgenomen, zo schrift The Verge. En zoiets is altijd reden voor twijfel en paniek bij de gebruiker.

Sommige gebruikers reageren verongelijkt, anderen lachen er om en claimen dat accounts die veel volgers kwijt zijn geraakt waarschijnlijk spamvolgers hadden gekocht.

Bieber

Een duidelijke illustratie van hoe veel spammers er op de dienst aanwezig waren: Justin Bieber raakte in één klap ruim 3,5 miljoen volgers kwijt. Zanger Akon zag door de acties ruim de helft van zijn volgers in rook op gaan, zo weet The Verge verder.

Een gebruiker ‘chiragchirag78’, die nu niet meer bestaat, hield er een dubieus account op na, dat bijna alleen spamvolgers had, en verloor bijna al zijn volgers, van de ruim 3,6 miljoen, hield hij (?) er 8 over. ‘Insta’ zelf, raakte ruim 18,8 miljoen volgers kwijt, na de opschoonactie.