Weten & Tech

Diepst levende vissen ontdekt en gefilmd

19-12-2014 15:50

Wetenschappers weten meer van de ruimte boven ons dan van de ruimte onderwater. Met het voortschrijden van de techniek komen ook goedkope duikboten beschikbaar die tot op grote diepte kunnen duiken. Met een camera aan boord maken die fraaie opnamen.

De Marianentrog ligt in de Stille Oceaan en is op haar diepste punt zo’n elf kilometer diep. Het bevat een zo goed als onbekend ecosysteem. Logisch, want nadat men in de jaren zestig met een bathyscaaf naar de bodem afdaalde, is diezelfde bodem slechts een paar maal bereikt.

Wetenschappers van het Schmidt Ocean Institute hebben onlangs een expeditie van dertig dagen afgerond. Daarbij maakten ze gebruik van zowel statische stations die – gevuld met aas – op de bodem werden neergelaten, als van op afstand bestuurbare onderzeeĆ«rs. Men daalde negentig keer af in de trog, en onderzocht de steile wanden tussen de 5.000 en 10.600 meter. Dat alles leverde honderd uur videomateriaal op.

Behalve dat er een aantal nieuwe soorten werden ontdekt, filmde men een heuse rattenstaart. Die vis wordt vooral gezien in de diepzee van noord- tot zuidpool. Men filmde de vis op een diepte van 8.143 meter. Dat is een record. De onderzoekers zijn zeer enthousiast over het aantreffen van zoveel activiteit. Men filmde immers ad random, terwijl de beelden doorspekt zijn met organismen.

De rattenstaart:
https://www.youtube.com/watch?v=cBxsm5T2yN8

Hoogtepunten van de expeditie, met aan het einde vlokreeften op 10.500 meter diepte:
http://youtu.be/jCv5SlSV_00

Eind november werd ook een zeeduivel voor het eerst in het wild gefilmd.