Weten & Tech

US Navy test volledig geautomatiseerde tonijn

18-12-2014 17:56

Al sinds de jaren zestig worden dolfijnen voor militaire doeleinden gebruikt. Voor die dieren heeft de Amerikaanse marine goed nieuws: men traint robots voor de job.

De US Navy heeft een zojuist een serie tests afgerond die onder de naam GhostSwimmer de geschiedenis ingaan. Een unmanned underwater vehicle (UUV) van anderhalve meter lang en vijftig kilo zwaar voegt zich binnenkort bij de vloot. Volgens de makers is het ding een unieke combinatie tussen miljoenen jaren evolutie en
modern design. Het apparaat kan zwemmen in ondiep water van dertig centimeter, en honderd meter diep duiken.

Men wil de GhostSwimmer gebruiken voor het inspecteren van bevriende schepen op bijvoorbeeld mijnen, spionage, surveillance en verkenningsmissies. Het kan daarbij zowel zelfstandig opereren als op afstand bediend worden. Hoewel men onduidelijk is over de manier waarop de gegevens naar de wal worden gebracht, moet de robot sowieso regelmatig naar de wal om gegevens te uploaden.

Deze tonijn is niet het enige op een dier lijkende robot die door de Amerikanen wordt getest. Pakezels en onder ander jaguars horen ook tot het assortiment.